Hírek, Események

10 MÓD, HOGY ELKERÜLD A KIMERÜLÉST A MELEGBEN I.

Body Building Bolt
2018.02.17 21:54
10 MÓD, HOGY ELKERÜLD A KIMERÜLÉST A MELEGBEN I.

Elleni valahol, piheni a barátokkal vagy éppen a várost járni nem éppen a kellemes a nagyon nagy melegben.

De azért megoldható. Viszont a melegben edzeni kimondottan veszélyes edzeni. A meleg környezetben, főleg a párásban elherdáljuk a fiziológiai hűtő mechanizmusunkat, beleértve az izzadást a testhőmérséklet csökkenése érdekében a párolgáson keresztül. Amikor nem vagyunk képesek rendesen hűteni a testünket akkor tapasztalhatjuk a hőstresszt (hőkimerülést), a meleghez kapcsolódó betegségeket és extrém helyzetekben pedig a hőgutát.A hőkimerülés egy teljes napra ágyba kényszeríthet vagy akár többre is, de a hőguta akár végleges is lehet. Szóval, ez nem egy olyan dolog, amit könnyedén kéne kezelned. Ez a veszély nem csak a szabadban, de akár a konditeremben is fenyeget.

Mutatunk pár módot, hogy megelőzd a nagyobb bajt.

1, Ismerd a jeleit a hőkimerülésnek

A hőkimerülés vagy a hőstressz ugyan kellemetlenül érinthet, de ez az első jele annak, hogy ideje abbahagynod az edzést és keresni egy helyet, ahol lehűlhetsz. Ha itt tovább mész, akkor már a meleghez kapcsolódó betegségek területére lépsz be, majd aztán a nagyon veszélyes hőguta területére. Így tudnod kell, hogy mik a jelek.

Az elsődleges erő a hőstressznek mögött a kardiovaszkuláris rendszer, ami szállítja a vér nem csak az izmokhoz, hanem az agyhoz és a bőrödhöz is, hogy normál hőmérsékleten tartson. Amikor túlmelegszel a vérnyomásod nagyon magasan lesz, a szíved magasabb fokozatra kapcsol és te gyengének, fáradtnak érzed magad. Te nem tudod érzékelni a magas testhőmérsékletet, de a nedves bőr és a magas pulzus jele ennek.

Itt egy kis figyelmeztetés: bármikor érhet hőstressz, amikor a bőröd hőmérséklete túllépi a 27 Celsius fokot. Ez akkor már könnyedén előfordulhat, mikor a levegő hőmérséklete is ugyan ennyi.

Vannak jelei annak is, amikor már túllépsz a hőkimerülésen és valami sokkal veszélyesebbnek teszed ki magad. A hideg és nyirkos bőr, hányinger, szédülés, bágyadt, halvány bőr, erős izzadás, fejfájás, koordinációs zavar.

Nagy kihívást jelent jól felismerni ezt, mivel rengeteg tünet lehet annak is a jele, hogy keményen edzünk. Viszont, ha már többet tünetet vélünk felfedezni egyszerre magunkon vagy másokon, akkor az egy erős figyelmeztetése annak, hogy ideje a fékre lépni.

A folyatást a következő részben olvashatod.

Koós Csaba

Kép forrása: http://confidenceandpower.hu/wp-content/uploads/2014/05/Cody-catching-breath.jpg