Hírek, Események

10 MÓD, HOGY ELKERÜLD A KIMERÜLÉST A MELEGBEN II.

Body Building Bolt
2018.02.24 21:54
10 MÓD, HOGY ELKERÜLD A KIMERÜLÉST A MELEGBEN II.

Az előző részben leírtuk, hogy mi az első és talán az egyik legfontosabb tényező, amire figyelned kell a nagy melegben.

Illetve, mit kell tenned, hogy ha bekövetkezik a hőkimerülés. A cikkünket tovább folytatjuk a többi móddal.2, Hidratálj, mint az őrült

Vizet inni az edzés előtt és alatt nagyon fontos, de sok vizet inni a nyár alatt még fontosabb. A meleg már magában jobban igénybe veszi a tested, de ha dehidratált vagy csökken a vér térfogata, nagyobb lesz a sűrűsége és ezáltal sokkal lassabb, nehezebb lesz a vér áramlása a testeden belül. Mivel a szíved nem tud hatékonyan elég vért pumpálni a dehidratáció hatására megnő a pulzusod és az egyensúly érzéked is romolhat.

Továbbá, a kevesebb víz azt jelenti, hogy a tested kevesebbet tud kiizzadni a hűtése érdekében. Fontos, hogy ne csak a nyári edzés előtt és alatt tartsd fent a hidratációt, hanem utána egész nap is.

Szükségtelennek hangzik, de meg is mérheted magad az edzés előtt és az edzés után is. Ugyanis vannak olyan edzések, amiken nagyon sok folyadékot veszíthetsz az izzadáson keresztül. Egy él sportoló, még ha nem is annyira izzadós, még akkor is veszíthet 4-5 liter folyadékot egy kemény edzés alatt. De egy átlagosan, normál ember is 1 litert könnyedén veszít, ami 1 kg-nak felel meg. Ezt pótold az edzés után 150%-an. Tehát másfél liter folyadékot vigyél be a szervezetedbe. Így, sokkal jobban regenerálódik a szervezeted.

3, Edz a melegben

Furán hangozhat az előző pontok után, de ha jól hidratálsz, akkor nyugodtan edzhetsz. Fontos, hogy nem a kánikulára gondolunk, hanem a 28-30 Celsius fok közötti hőmérsékletre. Eleinte a melegre a tested magas pulzussal és erős izzadással fog reagálni, de egy idő után sokkal jobban menedzseli ezeket. Tanulmányok kimutatták, hogy miután a tested akklimatizálódik sokkal jobban bírja a meleget, kevesebbet izzadsz és nincs olyan érzésed, hogy túlmelegedtél. Így, sokkal keményebb, szívósabb lesz a tested. Ehhez pedig elég egy hétig edzeni minden nap kb. 90 percig.

A sportolók még szokták azt csinálni, hogy egy 30 perces futás után vesznek egy 30 perces forró fürdőt. Ezzel is lehet akklimatizálódni, de jóval gyengébb hatékonysággal. Mivel a fürdő alatt inkább csak pihensz, minthogy dolgozol.

Azonban forró fürdőt venni az edzés után lehet veszélyes is. Egy kemény edzés után a tested több vért küld a bőrödhöz, hogy lehűljön. Viszont, ha meleg fürdőbe ülsz, akkor ez nem történik meg. Sőt, a tested még több vért küld a bőrödhöz és így sokkal kevesebb vért pumpál a szíved a fő szervekhez.

A folytatást a következő cikkben olvashatod.

Koós Csaba
Kép forrása: https://ripost.s3.eu-central-1.amazonaws.com/kepadatbazis/4314cf467c769ac066f76b531878c44fb913d7e1/ae10adbe1b4ab8bc32f039bffc9923260276d75f.jpg