Hírek, Események

NÉHÁNY KÖZISMERT TÉNY A FEHÉRJÉKRŐL

Body Building Bolt
2015.06.15 15:00
NÉHÁNY KÖZISMERT TÉNY A FEHÉRJÉKRŐL

A tápanyagok közül talán a fehérje a legfontosabb. Fehérjék nélkül nincs növekedés, nincs gyógyulás. A táplálékkal felvett és saját fehérjéből származó aminosavak a vérben és a szövetekben állandó szintet tartanak fenn.

fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében, számos specifikus anyag alkotórészei, több vegyület képződéséhez is szükségesek. Fontos szerepük van a víz megkötésben, a sav-bázis egyensúly szabályozásában, és szükség esetén bekapcsolódhatnak a szervezet energia ellátásába is.

A fehérje a szervezet számára alapvető tápanyag, ugyanis a saját fehérjéinket csak úgy tudjuk előállítani, hogy a táplálékkal bevisszük, elemeire bontjuk, és abból újat készítünk. Tehát igazából ezekre az építőkövekre, az aminosavakra van szükségünk.

25 aminosavat ismerünk, ebből 9 (felnőtteknél 8) esszenciális, azaz nélkülözhetetlen, melyeket szervezetünk nem képes előállítani, így kizárólag táplálék útján juthatunk hozzájuk. Egyetlen esszenciális aminosav átmeneti hiánya is súlyosan befolyásolhatja a fehérjeszintézist. Tehát, ha egyetlen esszenciális aminosavból kevés áll rendelkezésre vagy hiányzik, akkor az összes többi aminosav hatékonysága is arányosan csökken. Ez alapján megkülönböztetünk teljes értékű (komplett) és nem teljes értékű (inkomplett) fehérjéket. Az előbbiek tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, az utóbbiak pedig nem.

A fehérjék egy fontos minősítője – a Biológiai Érték (BV)
fehérjék biológiai értéke a bennük található nitrogén hasznosíthatóságának arányát jelenti, és egy viszonyítási szám. A legjobban hasznosuló fehérjeforrás, a tojásfehérje biológiai értékét tekintik 100%-nak, és ehhez viszonyítva adják meg a többi fehérjetartalmú táplálék biológiai értékét. Íme a listavezetők:

Tejsavófehérje izolátum (WPI) 159
Tejsavófehérje koncentrátum (WPC) 104
Tehéntej 91
Tojásfehéje (albumin) 88
Hal 83
Marhahús 80
Csirke 79
Kazein 77


A tejsavófehérje izolátum az egyik legmagasabb biológiai értékű fehérjeforrás, melynek laktóz és zsírtartalma elenyésző. Edzés után tökéletes, mert nagyon gyorsan felszívódik és beépül, ám ezáltal csupán rövid ideig biztosít nitrogéntöbbletet izmaink építéséhez.
A tejsavófehérje koncentrátum lenne az arany középút. Biológiai értéke 100 feletti, gazdag az izomépítés szempontjából kulcsfontosságú aminosavakban, felszívódása elég gyors, mégis használatával szervezetünk kitart a következő étkezésig.
A kettő kombinációja WPC:WPI = 85:15 arányban étkezéshelyettesítőként és edzés utáni fehérjepótlóként egyaránt optimális. Ilyen készítmény az új BLADE tejsavófehérje.

TEAM BLADESPORT