Hírek, Események

AZ AGY-IZOM KAPCSOLAT

Body Building Bolt
2015.06.22 15:00
AZ AGY-IZOM KAPCSOLAT

Jómagam 15 évesen kezdtem el a testépítést. 1994. június 22-én (nevezetes nap, soha nem felejtem el) vettem meg első bérletemet a nyíregyházi Gorillák Háza nevű edzőterembe, ami Jóba Elek abszolút magyar bajnok, majd IFBB profi tulajdonában volt.

Már előtte, 1992-től végeztem súlyzós edzéseket otthon vagy a helyi általános iskola, majd később a helyi gimnázium (ahová jártam) kezdetleges konditermeiben.

A komoly felszereltséggel rendelkező Gorillák Házában edzve már tudtam, hogy testépítő leszek. Komoly szándékaim voltak vele. Olvastam a "kötelező" Utam a csúcsra könyvet, rengeteg magyar kiadású Flex magazint, a Body&Power számait. Tudtam, mennyire fontos a megfelelő táplálkozás. A megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát és fehérjebevitel. Én inkább a mennyiséggel foglalkoztam, persze a minőség is megvolt (csirkemell, tojás) - mondjuk nem a legideálisabb formában. Csirkemell rántva, tojásrántotta, inkább egész tojás, mint csak a fehérje, és kenyérrel mintsem pufi rizzsel. Tisztában voltam vele, hogy az izomcsoportokat külön kell bontani úgymond osztott edzéstervet követve, és heti 5-6 vagy akár hét napot is simán leedzettem. Egyvalami kerülte el a figyelmemet, amit ha akkor tudok vagy megtanulok, jóval nagyobb ütemben fejlődtem volna. Ez pedig nem más, mint az agy-izom kapcsolat vagy más néven izomtudat.

A szenzációs Shawn Ray koncentrált bicepszgyakorlat végzése közben

A szenzációs Shawn Ray koncentrált bicepszgyakorlat végzése közbentestépítés a közhiedelemmel ellentétben nem egyszerűen csak a súlyok ész nélküli emelgetéséről szól. Arról, hogy egy adott nagyságú súlyt "A" pontból "B" pontba juttassunk mindegy, hogy milyen áron címszó alatt. Ebben a sportban a súly csak egy eszköz, ami ahhoz szükséges, hogy az éppen munkára fogott izomban a lehető legnagyobb ingert, stimulációt érjük el, hogy az kellő mértékben fejlődhessen. Ahhoz viszont, hogy ezt elérhessük, edzéseinkből egyéni adottságainkhoz, lehetőségeinkhez képest a lehető legtöbbet kihozzuk, elengedhetetlenül fontos ennek a dolognak a kellő mértékű elsajátítása. Ez viszont időt, energiát és egy kellően hozzáértő személy segítségét igényli.

Jómagam, mellizmaimra koncentrálva

Jómagam, mellizmaimra koncentrálva


Nekem sohasem okozott gondot lábizmaim fejlesztése. Ez persze egy velem született genetikai adottság, amivel úgymond szüleim révén megáldott a sors. A mellizmaim, bicepszeim fejlesztése is elég könnyen ment. Éreztem, ahogy edzésről edzésre folyamatosan bedurrannak, vérrel telítődnek. Vállizmaim esetében már más volt a helyzet. Csak a nyomógyakorlatokat éreztem, mindegy, hogy rúddal vagy kézi súllyal történt. Az oldalemelést és hátsó vállra a döntött törzsű oldalemelést soha, vagy csak véletlenszerűen és nagyon ritkán éreztem. Ezért sokáig nagyon elmaradottak voltak az oldalsó és a hátsó deltaizmaim. A hátammal és tricepszeimmel is ugyanez volt a helyzet. Nem volt meg a kellő izomtudat, és ennek következményeként nem is fejlődött úgy, ahogy szerettem volna. Ezekre az elmaradt testrészeimre Jóba Elek segítségével éreztem rá 2003-ban. 9 elvesztegetett év, ha 1994-től nézem! Mennyi felesleges edzés, rengeteg elvesztegetett idő! Amint ráéreztem az elmaradt izomcsoportjaimra, már edzésről edzésre jobb lett ezen testrészeim minősége. Izmaim edzésről edzésre egyre jobban telítődtek vérrel, „bedurrantak”, ahogy mondani szokás. De még így is rengeteg idő, évek kellettek, mire tökéletesen elsajátítottam, megtanultam ezt a dolgot. Idő, energia és egy kellően hozzáértő személy! Amit ebben a cikkben valamivel előbb már említettem, hogy szükséges a megfelelő agy-izom kapcsolat kialakításához, gyakorlatilag saját példámmal már el is magyaráztam.

A nyolcszoros Mr. Olympia, Lee Haney és Rich Gaspari kétkezes rúddal végzett bicepszgyakorlat közben

A nyolcszoros Mr. Olympia, Lee Haney és Rich Gaspari kétkezes rúddal végzett bicepszgyakorlat közben

Az agy-izom kapcsolatnak is vannak fokozatai. Egy a testépítést szenvedélyből, belső késztetésből űző személy - és itt főleg keményvonalas bodybuilderekre gondolok (kivételek persze itt is vannak, lehetnek) - sokkal jobban bele tudja élni magát ebbe a dologba. Maga az agy-izom kapcsolat egy érzés, amikor az éppen edzett izomnak minden egyes ismétlésnél tudatában vagyunk. Érezzük, ahogy vér pumpálódik az adott izomba, és csakis abba, amelyiket éppen eddzük. A többi izomcsoport ilyenkor feledésbe merül, figyelmen kívül kerül. Ha ezt edzésről edzésre megvalósítjuk, akkor előbb vagy utóbb megtapasztaljuk a fejlődés élményét. Akár csak a combtávolító gépen dolgozik valaki, mert feneke feszességén szeretne javítani (itt inkább nőkre gondolok), vagy éppen nehéz döntött törzsű evezéseket végez az illető, mert hátizmai szélességét, vastagságát akarja nagyobbá, izmosabbá tenni (itt már inkább a férfiak jönnek számításba), egyforma jelentőséggel bír ez a dolog.
Az eddig leírt dolgokat összegezve és figyelembe véve, ha valaki változtatni szeretne alakján, feszesebb, formásabb, karcsúbb idomokat akar, nagyobb, kidolgozottabb, erősebb izmokra szeretne szert tenni, az mindenképp vegye figyelembe az általam leírtakat. Sajátítsa el, tegye magáévá ezt a dolgot, az agy-izom kapcsolatot, és ha rendszeressé teszi a súlyzós edzést, a testépítést az életében, akkor egy fittebb, formásabb, mások elismerését is kiváltó test lehet a jutalma.

Kormány Mihály
NAC világbajnok, BLADE SPORT támogatott

Fotók: internet