Hírek, Események

MÉRLEGELJÜNK! - AVAGY A MÉRLEG ÉS A TÜKÖR PÁRHARCA

Body Building Bolt
2015.07.06 15:00
MÉRLEGELJÜNK! - AVAGY A MÉRLEG ÉS A TÜKÖR PÁRHARCA

Az ember saját természeténél fogva szeret tisztában lenni adottságaival. Leginkább a külső adottságaival, amit nap mint nap szívesen – vagy nem olyan szívesen- ellenőriz.

Olykor határozottan boldoggá tesz minket az a szám, amit a mérleg mutat. Máskor pedig legszívesebben összeborongatnánk a konyhát miatta. Pedig csak egy ártatlan számról van szó. Ez az ártatlan szám viszont sokak életét keseríti meg a mindennapokban.

A kegyes hazugságot választva átejtheted magad azzal, hogy ébredés után „letisztulva” állsz rá a mérlegre, hiszen tudod, ha ezt délután tennéd, jobban fájna. Vagy épp fordítva. Inkább tele hassal ellenőrzöd a súlyodat annak reményében, hogy hátha jött már fel pár deka végre.

Lehet ezzel kísérletezni, ámítani magunkat, de nincs túl sok értelme. A súlyod miatti boldogság éppen olyan hamar elröppen, mint az ez által keltett depresszió. Hiszen a súlyod óráról órára is változhat.

Az a két-három kilogramm, ami egyik napról a másikra lemegy – vagy éppen feljön- az nagy eséllyel csak víz.

A szervezet vízháztartása normál körülmények között állandó. Azonban ne lepődj meg, ha egy szauna és napozás párosítás után fél , vagy akár egy kilogrammal könnyebb vagy csupán 2 óra elteltével. (Persze hidratálatlanul.) Valószínűleg nem a nap égetett le rólad egy kis felesleget (… pedig mennyivel könnyebb lenne.)Ha a mérleg nem, akkor mégis mi az, ami hitelesebb és megbízhatóbb képed ad testünk alakulásáról?
A válasz minden háztartásban megtalálható: a tükör!

Amióta feltalálták, sok ember többet találkozik saját magával, mint a barátaival. Véleményem szerint bízhatunk a tükör által reflektált képben, mert –eltekintve néhány esettől- általában a valóságot mutatja. Őszintébb, mint a mérleg. Az 1-2 kilónyi változásokat is észreveheted magadon a tükörbe pillantva és tested alakulását, változását is precízebben nyomon követheted.

Hogy meggyőzőbb legyen az érvelésem, vegyünk egy hétköznapi példát: adott egy személy, aki szeretne megszabadulni a felesleges kilóitól, és ezzel párhuzamosan izmosodni, feszesedni is szeretne. Az edzője ezért a súlyzós edzést ajánlotta – amit nagyon jól is tett - , ám a delikvens a hetek múltával sem lát változást a mérleg kijelzőjén, és azt gondolja, nem a megfelelő szakembert választotta.

Mégis akkor kivel/mivel van a probléma?
Egyet biztosan állíthatok: legtöbb esetben nem az edzővel és a szakértelmével. Sokkal inkább a mérleggel. Természetesen nem azért, mert elromlott, hanem mert (még) nem olyan intelligens egy egyszerű „házi” mérleg, hogy különbséget tegyen zsír és izomtömeg között.

A stagnálás oka pedig a következő: ahogyan a páciens fokozatosan „leégeti” magáról a felesleget, ezzel párhuzamosan növekedik az izomtömege is. Az izomról pedig köztudott, hogy jóval többet nyom, mint a zsír. Ezért előfordulhat az is, hogy hiába zajlik a zsírégetés, a súlyunk növekszik. Ilyenkor szoktak sajnos sokan megrémülni, és azzal a lendülettel, amivel elkezdték, abba is hagyják az egészet.

Ezért érdemes inkább a tükörben méregetni magunkat, hiszen laikus szemmel is észrevehető a derékméret változása vagy éppen a hasi zsírpárna méretének csökkenése.

Nagy Alexandra
TEAM BLADESPORT