Hírek, Események

KÖLTSÉGHATÉKONY TÁPLÁLKOZÁS TESTÉPÍTŐKNEK

Body Building Bolt
2015.07.20 15:00
KÖLTSÉGHATÉKONY TÁPLÁLKOZÁS TESTÉPÍTŐKNEK

Amire igazán szükséged van, hogy támogasd az izmaid növekedését, az a megfelelő mennyiségű, minőségi kalória.

KÉRDÉS
Én egy 18 éves, 70 kilós testépítő vagyok. Szeretném elérni a 80-at, de nincs túl sok jövedelmem. Hogyan tudnék több izmot pakolni magamra a költségvetésemhez igazodva?

VÁLASZ

A jó hír az, hogy a megfelelő mennyiségű fehérjét be tudod vinni, és ez nagyon is megfizethető. Először is el kell hogy oszlassuk azt a téveszmét, ami valószínűleg ott van a fejedben: Nem attól fogsz kiemelkedően nagyra nőni, hogy rengeteg fehérjét viszel be. Mindössze 2 gramm/testsúlykilogramm fehérjére lesz szükséged az étrendedben minden nap. Hogy költséghatékonyan vidd be a megfelelő mennyiségű és minőségű kalóriát, adunk néhány tippet.

1) Bízz az olcsó fehérjeforrásokban! 
Sokféle „alacsonyabb minőségű” étel közül tudsz választani, melyek fehérjében gazdagok és megfizethetők. Tartsd észben, hogy nem versenyző vagy, aki éppen színpadra készül állni! Nem csak hogy meg tudod fizetni ezeket a magas kalóriatartalmú ételeket, melyek tartalmaznak egy kevés fehérjét, de még hasznát is veheted a plusz kalóriáknak. Jó választások lehetnek akár a zsírosabb húsok is, a teljes tej, a cottage cheese, a tojás, vagy az olajos tonhal vagy szardínia-konzervek is.

2) Vigyél be kalóriát bőven!
 Nagyjából 60 gramm/testsúlykilogramm kalóriára van szükség, ami 70 kilósan akár a 4000 kalóriát is meghaladhatja naponta. Ha kevesebb kalóriát viszel be, akkor a szervezetednek csak annyi jut, amennyivel fedezni tudja a napi aktivitást és az anyagcsere-folyamatokat, ahelyett hogy izomszövetet építene. Olcsó és jó szénhidrátforrások lehetnek a céljaid eléréséhez a rizs, zabpehely, tészta, krumpli, vagy akár a teljes kiörlésű kenyér is. Ezek mind kalóriában gazdag tápanyagok.

3) Használd a megfelelő táplálék-kiegészítőket! 
Sokan használnak különféle edzés előtti vagy utáni tömegnövelő turmixokat, mivel azoknak magas szénhidrát és fehérjetartalma van. A másik nagy előnyük, hogy könnyebb a bevitelük és gyorsabb a felszívódásuk, mivel folyékony formában viheted be őket. Ez leginkább azoknak kedvez, akik nehezen szednek fel izmot, azaz hardgainerek. Hogy te is elkészíthesd a saját tömegnövelő turmixodat, vegyél egy olcsóbb fehérjét, majd egyszerű szőlőcukorral keverd össze egyenlő arányban. Ezt fogyaszthatod edzés előtt, közben, vagy utána is. A turmix elkészítéséhez válaszd a Blade Whey proteint, melynek 2270 grammos kiszerelése mindössze 12.350Ft, és adagonként 21 gramm fehérjét tartalmaz. Ha pedig belefér a költségvetésbe, akkor izmaid növekedését elősegítheted még azzal, hogy a turmixba keversz egy adag Blade Creatine-t, ami még szintén egy relatív olcsó táplálék-kiegészítő.


TEAM BLADESPORT