Hírek, Események

GYAKORI HIBÁK GUGGOLÁSNÁL

Body Building Bolt
2015.08.17 15:00
GYAKORI HIBÁK GUGGOLÁSNÁL

Amikor a méret, erő, szimmetria, gyorsaság fejlesztésére kerül sor-vagy hogy a feneked kitöltse feszesen a farmerodat-a guggolás lesz a legfontosabb darabja az eszköztáradnak.

A guggolás nagyszerű gyakorlat, és ha nem végzed rendszeresen, akkor az erő és az atletikus fizikum fejlődését áldozod fel. Mivel a guggolásnak magas a metabolikus igénye, így akik rendszeresen végzik ezt a gyakorlatot, azt vehetik észre hogy izmosodnak, és mindemellett zsírt vesztenek mindenhonnan. Nézzünk meg négy lehetséges hibát, melyeket érdemes elkerülni, és megnézzük hogyan tudjuk kijavítani őket, maximalizálva ezzel a teljesítményedet ebben az alapgyakorlatban.

1. KIVEZETÉS
Elindítani a guggolást a keretből nem egy vasárnapi séta. Olyan rövidnek és hatékonynak kell lennie, amilyen csak lehet. Ahelyett hogy felesleges plusz lépésekkel kiviteleznéd a gyakorlatot, dolgozz azon hogy ez mindössze néhány lépés legyen.
Emeld ki a súlyt a keretből, meggyőződve hogy a rúd stabilan helyezkedik el, majd lépj egyet mindkét lábaddal oda ahol a guggoló állásod elhelyezkedik. Néha szükséges egy harmadik lépés is hogy a megfelelő állást felvedd. Tedd hatékonyabbá a kivezetésedet, hogy a lehető legtöbb energiát a guggolásba tudd fektetni.

2. MÉLYSÉG
Hogy kihasználd a gyakorlat minden előnyét, a mozdulatsort teljes terjedelmében kell végezned. Ez azt jelenti, hogy a térdvonal alá kell guggolni. Sokaknak ezt több időbe telik megtanulni kivitelezni, de dolgozni kell rajta, ugyanis ez a legjobb módja hogy kíméljük a térdünket.
A guggolás, mint minden erőemelő gyakorlat, egy készség. Ahhoz hogy tökéletesítsd ezt a készséget, minden egyes ismétlést a teljes mélység elérésével végezz, a legelső bemelegítő ismétléstől kezdve a legutolsóig. Alkalmazz megfelelő súlyt ahhoz, hogy minden ismétlést szabályosan tudj végrehajtani, ugyanis a mozdulatsor csak úgy lesz tökéletes, ha maga a gyakorlása is minőségi és nem mennyiségi.

3. LEENGEDÉSI SEBESSÉG
A legtöbb sportoló tisztában van a folyamatosan azonos mélységbe való guggolás fontosságával. Ami legtöbbször a tapasztaltak figyelmét is elkerüli, az a végrehajtás gyorsasága. Figyelj arra, hogy a leeresztés folyamata mindig azonos sebességgel történjen, még akkor is amikor növeled a súlyt. Találj egy megfelelő sebességet, és alkalmazd azt minden egyes edzésen, minden egyes ismétlésnél.

4. FESZES TARTÁS
Mereven kell tartanod a törzsedet, és feszesnek kell lenned tetőtől talpig-váll, törzs, farizmok. Bármilyen csökkenés a feszességből, a húzóerő csökkenéséhez vezet, amit a súlyzón alkalmazhattál volna.

Figyelj oda erre a négy fontos elemre, és kerüld el az ezekben rejlő hibalehetőségeket. Ha ez megvan, akkor már csak figyeld, hogy nő a teljesítményed hétről hétre.

TEAM BLADE SPORT