Hírek, Események

TÚLEDZETT ÉS ALÁBECSÜLT

Body Building Bolt
2015.08.19 15:00
TÚLEDZETT ÉS ALÁBECSÜLT

A regenerálódás nem csak az izmokról és ízületekről szól. A központi idegrendszernek szintén fel kell épülnie ahhoz, hogy eljöjjön a várt növekedés.

Ha izmot és erőt szeretnél növelni, akkor nagyjából helyesen teszed, amikor kihasználod az online források előnyeit, hogy kibővítsd tudásodat. Sajnálatos módon, rengeteg online cikk eteti azzal az embert, hogy a túl sok sem elég, amikor feljön a téma hogy milyen keményen kell edzeni.

Ne érts félre, mindenkinek keményen kell edzenie. Ha nem dolgozol érte keményen, nem lesz meg az eredménye. Azonban az a hozzáállás hogy teljes gázzal nyomd, magával kell hogy vonja a tiszta ítélőképességet! Az erő és izomtömeg növelése minden esetben nagy súlyok mozgatását igényli. Ez több dologra van hatással mint gondolnád.

A központi idegrendszer magába foglalja az agyat és a gerincvelőt, és jeleket küld az idegeknek, hogy mozgásba hozzák az izmokat. Amikor ezzel a határokat feszegeted, akkor ennek sok időre van szüksége hogy teljesen felépüljön- főként, ha a mozdulatsor összetett és nagy kontrollt igénylő, mint például egy olimpiai súlyemelő gyakorlat. Még ha az izmaid úgy is érzik, hogy van még bennük szufla, elképzelhető hogy az idegrendszered kiégett. Ilyenkor sokkal fontosabb a pihenés és a regenerálódás mint bármikor, és a lehető legkönnyebb a túledzés fázisába esni.

A TÚLEDZETTSÉG JELEI

Csak hogy félre értés ne essék, nincsenek kőbe vésett alkotóelemei a túledzettségnek. Ez teljesen szubjektív és eset-specifikus. A túledzettség függ az egyén által végzett edzés természetétől, életmódjától, diétájától, regenerálódásától, és alvási szokásaitól. Egy 21 éves, rengeteg szabadidővel rendelkező fiatalnak talán nem okoz gondot a heti 6 edzés sem. Azonban egy 39 éves, családos, heti 90 órás magas stresszel járó munkát végző személynek már a heti 4 edzés is túledzettséghez vezethet.

Az alábbi dolgok a túledzettség jeleként szolgálhatnak:

  • Alacsony energiaszint
  • Rossz alvásminőség
  • Kiterjedt edzés utáni izomfájdalom
  • Csökkent libidó
  • Teljesítmény csökkenés
  • Sérülésre és betegségre hajlamosság
Mindezek nem jelentenek nagy kockázatot ha megjegyzed, hogy a központi idegrendszernek is ugyanúgy szüksége van a regenerálódásra, mint az izmoknak és ízületeknek. Ha fenntartható edzést akarsz végezni hétről hétre, akkor érdemes úgy alakítanod a programodat, hogy egyik héten egy keményebb, míg következő héten egy visszafogottabb programot alkalmazz, és váltogasd az intenzitást. Emellett fordíts elegendő figyelmet a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenésre is!

TEAM BLADE SPORT