Hírek, Események

ÉRVEK A TOJÁS MELLETT

Body Building Bolt
2015.08.24 15:00
ÉRVEK A TOJÁS MELLETT

A tojásfehérje egy magas minőségű fehérjeforrás, azonban a teljes tojásnak általában rossz visszhangja van. Ideje hogy megtörjünk néhány mítoszt, és bemutassuk a tojássárgája erejét.

A tojásfehérjét a tökéletes fehérjeforrásnak tartják, köszönhetően széleskörű aminosav tartalmának, illetve hogy a szervezet képes megfelelően hasznosítani.

Egy átlagos egész tojás kb. 72 kalóriát tartalmaz, mely 6 gramm fehérjéből, 5 gramm zsírból, 200 milligramm koleszterinből, és szinte 0 szénhidrátból tevődik össze. Egy teljes tojásnak ha csak a fehérje részét vesszük, az mindössze 17 kalóriát és 4 gramm fehérjét tartalmaz. Koleszterint, zsírt, és szénhidrátot egyáltalán nem.

A tojásfehérje 40 különböző fehérjét tartalmaz. Mindezek közül a legfőbb helyen az ovalbumin áll, mintegy 55%-os résszel. Az ovotransferrin egy vasmegkötő fehérje, melynek 10%-os jelenlétével a tojásfehérje vírusblokkoló hatásai köszönhetőek. Az ovomucin egy kevesebb mint 5%-ban jelenlévő fehérje, ami hozzájárul a tojásfehérje kocsonyásodásához és szintén elősegíti vírusblokkoló tulajdonságait.

A tojásfehérje ezen felül gazdag BCAA-ban, argininben, ciszteinben és metioninben. Ezek az aminosavak elengedhetetlenek néhány fehérje szerkezetéhez, m int például a kollagén, ami az ízületek felépítésében játszik fontos szerepet.

SÁRGULJ!
A testépítők általában csak a tojásfehérjére koncentrálnak, és próbálják elkerülni a sárgáját annak zsír és koleszterin tartalma miatt. Mostanra azonban már tudjuk, hogy rengeteg előnye van ha a sárgáját és a fehérjét együtt fogyasztjuk. Mindez azért van, mert a tojásnak ez az aranyló közepe tartalmazza a mikronutriensek nagy részét, mint az A, D, K, B vitaminok,valamint a szelén, vas, cink és foszfor.
A tojásban a sárgája tartalmazza az összes zsírt és koleszterint, azonban ez ne rémisszen meg! A vér koleszterinszintjét láthatólag nem befolyásolja negatívan az egészben fogyasztott tojás. Egy amerikai kísérlet során megfigyelték, hogy a rendszeresen egészben fogyasztott tojás az LDL koleszterin szintjében sem okozott növekedést, ami köztudottan az egyik okozója a kardiovaszkuláris rendellenességeknek.
Tudjuk, hogy a zsír is fontos szerepet játszik a diétában. A telített zsírsav a tojás sárgájában kevesebb, mint a fele a teljes zsírtartalomnak. A telített és egyszeresen-telítetlen zsírsavak fontos szerepet töltenek be a tesztoszteron szint fenntartásában. A tojássárgája annak ellenére tehát, hogy sokáig károsnak gondolták, most úgy tűnik sok előnyt nyújt azoknak akik erőnléti edzést végeznek.

Kutatások bizonyították, hogy az ideális napi bevitel 3 egész tojás azoknak akik súlyzós edzést végeznek. A kutatás során megfigyelték, hogy akik egy 12 hetes edzésprogram mellett fogyasztottak egész tojást, kétszer nagyobb izom és erőnövekedést értek el mint azok a résztvevők, akik nem.  Felejtsd el a mítoszt miszerint a teljes tojás árthat neked, és érj el nagyobb növekedést ennek az egyszerű, ám annál nagyszerűbb ételnek a fogyasztásával.

TEAM BLADE SPORT