Hírek, Események

GYÜMÖLCSÖK A DIÉTÁBAN

Body Building Bolt
2015.09.11 15:00
GYÜMÖLCSÖK A DIÉTÁBAN

Ebben a cikkben a gyümölcsök kapják most a főszerepet, hiszen elég gyakori témának
számítanak, ha diétáról van szó.

Valaki magabiztosan és határozottan állítja, hogy a gyümölcsöket töménytelen
mennyiségben lehet fogyasztani, mivel nagy részük víz, tele vannak rostokkal és fontos
vitaminokkal. Nem beszélve arról, hogy jól telítenek és nagyon finomak.

Annak, aki nem éppen egy súlycsökkentő vagy szálkásító diétát folytat, teljesen tolerálható
ez a felfogás. Viszont aki igen, annak érdemes odafigyelni a gyümölcsbevitelre is, hiszen
minden egyes szem szőlőben és cikk dinnyében ott lapul a fruktóz!

A fruktózt is a szénhidrátokhoz soroljuk, és cukornak számít, ám közel sem olyan szeszélyes,
mint a hagyományos, finomított répacukor.
A fruktózt a szervezet gyorsan felhasználja, ezért azonnal energiával látja el a testet.
Azonban ha túl sokat viszünk be belőle, a máj raktárai megtelítődnek és megkezdi a fruktózt
zsír formájában elraktározni. 

A jó hír az, hogy vannak olyan gyümölcsök, amik nem bővelkednek kalóriákban, sokkal
inkább vitaminokban, nyomelemekben és rostokban. 

Lássuk, melyek ezek:

1. Áfonya:

Méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél
vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz, így rengeteg
betegség ellen véd. Ami a meglepő, hogy mindössze egyetlen adag áfonya annyi
antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában,
almában, brokkoliban vagy sütőtökben. Emellett említésre méltó még kiemelkedő
vastartalma.
Kalóriatartalma nem jelentős, diétába is bátran beilleszthető. Fogyasztása pedig
leginkább nyersen javasolt, a vitaminok megőrzése érdekében.

2. Alma:
Minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi
gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21
gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B
vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Nem beszélve
vízoldékony rostanyag tartalmáról, ami kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér
koleszterinszintjét.
A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart,
nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a
szervezetét.

3. Narancs:
A narancs a többi citrusfélével együtt a legkitűnőbb C-vitamin-források egyike.
Egyetlen átlagos méretű gyümölcs a napi adag mintegy kétszeresét tartalmazza.
A narancs a természet egyik legjobb energiaforrása: tele van vitaminnal, ásványi
anyaggal és antioxidánsokkal, többek között A- és B-vitaminnal, kalciummal, vassal,
tiaminnal, folsavval.
A rendkívül alacsony kalóriatartalmú gyümölcs rostjai megkönnyítik és felgyorsítják az
emésztést, a benne található pektin pedig gátolja a zsírok és a koleszterin
felszívódását, így csökkenti a vér koleszterinszintjét, illetve a fogyasztás utáni három-
négy órában nagymértékben csökkenti az éhségérzetet is.
A téli hónapokban valódi mentőöv, így ne feledkezzünk meg róla, és csoki helyett
inkább narancsot hozzon majd a Mikulás!

4. Cseresznye:
Már csupán a neve is pozitív reakciót vált ki az emberből, hiszen a nyárra emlékeztet!
Sajnos idén már nem nagyon találkozunk vele, viszont a kedvező tulajdonságai miatt
jövőre biztosan boldogan fogod fogyasztani.
Hihetetlenül egészséges! Rengeteg káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, A-, B- és
C-vitamint tartalmaz, kiváló vértisztító, és megerősíti az immunrendszert is. A
cseresznye már a belekben reakcióba lép a zsírokkal, így nem engedi, hogy azok
eljussanak a vérbe. Már csak ezért is várhatjuk a következő nyarat!
Tehát gyümölcsöt fogyasztani nem bűn, viszont mint mindent, ezt is mértékkel tegyük, és
gond nem lehet! Részesítsük előnyben az előbb felsoroltakat, ha a pluszkilók lefaragása a cél!

Nagy Alexandra
TEAM BLADE SPORT