Hírek, Események

A MAGNÉZIUM, MINT ELENGEDHETETLEN KIEGÉSZÍTŐ.

Body Building Bolt
2015.09.18 15:00
A MAGNÉZIUM, MINT ELENGEDHETETLEN KIEGÉSZÍTŐ.

Sokan nem fordítanak kellő figyelmet a vitaminok pótlására, melynek rengeteg negatív következménye lehet. Egyik legfontosabb vitamin egy sportoló életében a magnézium, melyet most részletesen kielemzünk. Olvass tovább, és tudd meg miért van rá szükséged!

Az alapok

A magnézium ezüstfehér színű, csillogó, tiszta állapotban nyújtható, puha könnyűfém, az alkáli földfémek csoportjába tartozik. A természetben nagy mennyiségben fordul elő kőzetekben, ásványvizekben, melyekben oldva, Mg2+-ionok formájában található meg.
Testünkben is ionos formában van jelen. Szervezetünkben az ásványi anyagok közül azonban magnéziumból található a legkevesebb. Egy átlagos felnőtt teste mindössze 25-30 gramm magnéziumot tartalmaz, ennek körülbelül 50-60%-a a csontok részét képezi. Ezen kívül az izomsejtek és a májsejtek tartalmaznak még magnéziumot (40%).
Első soron a magnézium szinte minden komolyabb biológiai folyamatban - így az energiatermelésben, a nukleinsavak, a lipidek és a fehérjék szintézisében, az idegrendszer és az izmok működésében, a fogak és a csontok felépítésében - nélkülözhetetlen. Másodszor pedig stressz, vagy intenzív fizikai munka hatására igen gyorsan ürül, így megfelelő pótlás nélkül elég hamar hiányállapot léphet fel.

Hiányának következményei

Sajnálatos módon a természetes ételekből nagyon nehéz fedezni a megfelelő szükségletet, főként ha nehéz fizikai munkát végzünk, aktívan sportolunk. A kiegészítő formájában való pótlásra ilyen esetben azért kell nagy hangsúlyt fektetni, mert hiánya az alábbiakat vonhatja maga után:

  • Ingerlékenység
  • Idegesség
  • Migrén
  • Szédülés
  • Fáradékonyság
  • Izommerevség
  • Izomgyengeség
  • Izomgörcs
  • Kardiovaszkuláris problémák


Miért használjuk?

A fentebb említett tünetekből már ki lehet következtetni, hogy rendszeres szinten tartása a felsorolt rendellenességektől óv meg minket. A hétköznapi ember számára csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve az öregkori diabétesz kialakulását is csökkentheti egyes tanulmányok szerint. A sportolók életében pedig rendkívüli fontossággal játszik szerepet, tekintve az izmokra gyakorolt jótékony hatásait, és azok regenerálódásába játszott szerepét.
Továbbá kedvező hatással lehet az asztma és a hörghurut kezelésében, ugyanis enyhén tágítja a légutakat is. a csontritkulás megelőzésének, illetve kezelésének is egy alappillére a magnézium, valamint nőknél segíthet a menstruációs panaszok csökkentésében is.

Adagolás

Egy átlagos felnőtt férfi napi szükséglete kb. 400 mg, míg ugyanez egy nőnél 320 mg. Természetesen testépítőknél, illetve aktív sportolóknál az ajánlott kiegészítés egészen 500-1000 mg- ig terjedhet naponta, egyénre szabva a körülmények tekintetében. Ezt az adagolást használják a korábban említette betegségek kezelésének kiegészítéseként is. Szedése mellé javasolt kiegészíteni kalcium pótlással is, melynek mértéke a magnézium kétszerese legyen.

TEAM BLADE SPORT