Hírek, Események

5 LÉPÉS AZ EDZÉS UTÁN

Body Building Bolt
2017.12.02 12:41
5 LÉPÉS AZ EDZÉS UTÁN

Csak azért mert befejezted az utolsó lépéseket a futásnál vagy az utolsó ismétlést is megcsináltad az nem azt jelenti, hogy befejezted az edzést.

 

Sőt, az hogy mit csinálsz edzés után legalább annyira fontos, mint az, hogy mit csinálsz az edzés alatt.

Az edzés után – beleértve ebbe a kardiót és a súlyzóst edzést is. – a tested fáradt ésaz izmoknak törődésre van szükségük. Mi megmutatjuk neked az 5 kulcsfontosságú lépést, amit tenned kell az edzés után.

Első – Levezetés
Mikor edzel a tested magas igénybevételű fokozatban van. Utána szüksége van arra az időre, hogy visszaálljon a normál igénybevételhez. Gondolj úgy rá, mint egy kocsinak a motorjára. Annak is kell egy kis idő mire visszahűl. A hirtelen leállástól akár szédülést is érezhetsz és alapvetően nem tesz jót a szervezetednek. Például egy futás után gyalogolj három-öt percet. A kondi után csinálj dinamikus nyújtásokat. A jógánál alkalmazott mozdulatok erre nagyon alkalmasak.

Második – Nyújtás
Az edzést követően az izmaid kellően be vannak melegedve. Ez az az időszak, amikor a legjobban rugalmas és befolyásolható. Ilyenkor javíthatsz sokat a hajlékonyságodon. A nyújtásból nem következik az, hogy elkerülöd a sérüléseket, de sokkal kisebb esélyed lesz rá, hogy ez megtörténik. Valamint hozzájárul a keringés megfelelő működéséhez a főbb területeknél.

Harmadik – Hidratálás
A szervezetednek szüksége van a folyadékpótlásra, mivel az izzadással sok folyadékot veszítesz. Legalább egy fél liter folyadékot vigyél be az edzés után, lehetőleg egyszerre. Ha nagyon izzadós vagy mehet ennél több is.

Negyedik – A fehérjebevitel
Nem számít, hogy mikor edzel: reggel, délután, este. A testednek szüksége van a fehérjére. Viszont ha egyből elfogyasztod nem olyan hatékony. Az edzést követően 15-30 perccel érdemes elfogyasztanod ugyanis ekkor van nyitva az anyagcsere ablakod. Ez az az időszak, amikor az izmaid a legjobban felhasználják a tápanyagokat. Ilyenkor pótolod a szénhidrátot és a fehérjebevitelt, ami újraépíti az izmaidat és amitől erősebb leszel.A magas és jó minőségű fehérjebevitelhez ajánlani tudjuk a BLADE PROTEIN CONCENTRATE termékünket.

Ötödik – Masszázs
Egyes tanulmányok azt állapították meg, hogy az edzés utáni masszázs felpörgeti az izmok gyógyulását és csökkentik az izomsérülések esélyét. Persze nem mindenki engedhet megmagának egy masszázst, de rengeteg jó megoldást lehet találni. Ott van például az SMR henger, illetve lehet kapni egész készleteket, amivel magadnak is el tudod végezni ezt.

Koós Csaba

Kép forrása:

https://www.myfooddiary.com/blog/asset/1895/types_stretching_2x.jpg