Hírek, Események

TELJES TEJ VAGY ZSÍRSZEGÉNY?

Body Building Bolt
2015.10.05 15:00
TELJES TEJ VAGY ZSÍRSZEGÉNY?

A tejnek rengeteg előnyét élvezhetjük, azonban nézzük meg hogy melyiket érdemes fogyasztani.

Kcal Fehérje (g) Szénhidrát (g) Zsír (g)
Teljes (0,5l) 298 15,4 23,4 15,9
Zsírszegény (0,5l) 167 16,5 24,3 0,4Visszatekintve az 1950-es évekre, a testépítőknek igen csekély lehetőségük volt fehérjekészítményeket vásárolni. Azok a termékek, amik akkoriban léteztek, szörnyű ízűek és nehezen emészthetőek voltak. Ezért választotta a testépítők nagy része a relatíve magas fehérjetartalmú, és könnyen bevihető tejet. Napjainkban már sajnos a tej kiesett a nagy testépítők kedvencei közül, azonban a kezdők számára akik tömeget szeretnének felpakolni, még mindig egy remek tápanyagforrás lehet. A kérdés már csak az, hogy vajon melyik fajtát érdemes fogyasztani? Nézzük meg tehát hogy a teljes vagy a zsírszegény tej a legjobb.

A teljes tej fogyasztása segít a fehérje lassú felszívódásában, és csökkenti az inzulin szint hirtelen megugrását.

Gyakran a testépítők azért fogyasztanak zsírszegény tejet inkább, mivel az több fehérjét tartalmaz kalóriánként. De mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez egy jobb választás lenne. A teljes tej nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírt, aminek bevitele segíthet a fehérjék emésztésének elnyújtásában, valamint az inzulintermelés csökkentésében, ha épp arra van szükséged. Ez az izmokat felépítő fehérje szintjének állandó fenntartását biztosítja.

Fogyaszd tehát a teljes tejet a nap bármely szakában, kivéve az edzéseid környékén. Az oka annak hogy tejet iszol, feltehetően az, hogy fehérjére és sok kalóriára van szükséged. Ha ez a két ok érvényesül nálad, akkor mindenképp válaszd a teljes tejet. Emellett a zsírszegény tej egy jó alternatíva lehet, ami helyettesíti az edzés utáni turmixodat, hiszen kevés zsírt tartalmaz, azonban fehérjét és szénhidrátot közel azonos arányban. Ha nincs éppen kéznél a fehérjeporod, akkor fogyaszd ezt edzés után.


TEAM BLADE SPORT