Hírek, Események

A FÁJDALOM ELLENI KÜZDELEM

Body Building Bolt
2015.10.12 15:00
A FÁJDALOM ELLENI KÜZDELEM

Néhány technikai tipp, amivel enyhíthetőek az edzés utáni fájdalmak, és távol tarthatóak a sérülések.

Egy orvos azt fogja mondani, a fájdalom annak a jele hogy valami nincs rendben. Egy elszánt erőnléti sportoló pedig azt, hogy a fájdalom csak azért van, hogy a gyenge akaratúakat távol tartsa az edzőteremtől. A fájdalom bizonyos mértékben az élet velejárója, valamint az edzéseknél afféle szakmai ártalom. Noha ezeken a fájdalmakon túl lehet jutni, és fel lehet belőlük épülni, ugyanakkor a hatásukra végzett kompenzációs mozdulatsorokkal véget vethetünk ízületeink egészségének és a mobilitásunknak. Figyelembe véve a tényeket, az edzésed részét kell képeznie hogy karbantartsd magadat. Fontos hogy megfelelően táplálkozz, elegendőt aludj, megfelelően hidratálj, és kiegészítésként használj SMR hengert. Azonban az intenzív edzésidőszakokra ajánljuk az alábbi 5 módszert, ami gyors segítséget nyújthat.

1. KOMPRESSZIÓS VISELET

A kompressziós felszereléstől erősebbnek, biztonságosabbnak és stabilabbnak érezheted magad, és mindemellett még jól is áll rajtad (legalább úgy, mint LeBron James-en). Egy kísérlet során pedig azt is kiderítették, hogy azok a nagysúlyos edzést végző férfiak akik kompressziós felszerelést hordtak, gyorsabban regenerálódtak edzés után. Egészen pontosan azt figyelték meg, hogy egy kemény edzés után rövid idővel, azok az alanyok akik ilyen ruhát viseltek, sokkal hamarabb voltak képesek egyismétléses maximumot produkálni fekvenyomásból.

2. HALOLAJ

A benne található Omega-3 zsírsavak hatásos gyulladáscsökkentő, valamint a porcok egészségének megőrzésében is szerepet játszik. Ezen felül az is bizonyított tény, hogy a halolaj képes csökkenteni az intenzív edzés utáni 48 órán belül jelentkező izomláz tüneteit. Tanulmányok bizonyították, hogy a megfelelő arányú omega-3 és omega-6 zsírsavak támogatják a kötőszövetek egészségéért felelős kollagén termelést.

3. KINEZIO TAPASZ

Ez a speciális módszer a szervezet öngyógyító mechanizmusait támogatva éri el kívánt hatását. A módszer lényege, hogy különböző tesztelésekkel megkeresik azt a felragasztási technikát, mely leghatékonyabban alakítja a bőr-,izom-,izületi tok receptorainak pozitív működését valamint serkenti a nyirokkeringést is. A szakember által megfelelően felhelyezett tapasz folyamatosan informálja az idegrendszert a fiziológiás mozgások kivitelezéséről. Hatékonyan alkalmazható izomgyengeség, izomfájdalom, sportsérülés, instabil ízület, vagy akár gerinc deformitások esetében is.

4. VÁLTÓZUHANY

Ez a módszer főként a perifériás véráramlás fokozására van hatással. A váltófürdőt mindenképpen az edzés milyenségének tekintetében kell végezned. A nagyon forró víz az izomtenzió növelésével és az idegfájdalmak csökkentésével segíti a regenerálódást, míg a kellemes meleg víz pedig inkább csak pihentető, lazító hatással lesz rád. Használj meleg, vagy forró fürdőt erő és gyors-erő edzések után, állóképességi edzés után viszont használj hideg vizes kezelést.
Magas intenzitású edzés után (erő, vagy gyors-erő edzés) 30 másodperces hideg vizes (de nem túl hideg) kezelést alkalmazz, majd utána két percig forró vizet, és ezt ismételd.
Nagy volumenű edzés után (hipertrófia, vagy erő-állóképességi edzés) 30 másodperces hideg vizes (olyan hideget, amilyet kibírsz) kezelést alkalmazz, majd utána két percig meleg vizet, és ezt ismételd.

5. EPSOM SÓFÜRDŐ

Az Epsom sóval végzett fürdő fokozza az izzadást, segíti a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből. A magnézium-szulfát mindezen túl tágítja az ereket, elősegíti az izmok jobb vérellátását, és segít a gyulladások csökkentésében. Ennek eredményeként a fürdő nagymértékben képes gyorsítani a kemény edzések utáni regenerációt, ráadásul hatásosan mérsékli a gyulladásos reakciókhoz kapcsolódóan jelentkező izom és ízületi fájdalmakat. A Birminghami Egyetem által végzett tanulmány úgy találta, hogy átlagos fürdővíz mennyiségben feloldott Epsom só 600 grammos adagolásig hatásosan és biztonságosan alkalmazható volt, és azt is kimutatták, hogy 300-400 g só már kellően hatékony. Ezt a módszert két-három alkalommal lehet használni hetente, különösen brutális edzések után, 10-20 perc hosszan. A forró vizes fürdő a tejsavnak az izmokból történő távozását is elősegít, valamint jobb oxigén- és tápanyag-ellátottságot eredményezhet.


TEAM BLADE SPORT