Hírek, Események

SZÉNHIDRÁT HINTÁZTATÓ DIÉTA TESTÉPÍTŐKNEK

Body Building Bolt
2015.10.14 15:00
SZÉNHIDRÁT HINTÁZTATÓ DIÉTA TESTÉPÍTŐKNEK

Miért hasznos, valamint kinek ajánlott ez a módszer.

A FILOZÓFIA
Maga a szénhidrát sokféle hatással van a testünkre. Ha nagyon keveset fogyasztasz belőle, akkor elkezd a szervezet zsírt égetni. Azonban az anyagcsere szintje, azaz hogy mennyi kalóriát éget el a szervezeted a nap során, szintén csökkenni kezd. A napi szinten elfogyasztott szénhidrát mennyiségének váltakoztatása pedig segíthet ezt a csökkenést visszafordítani, és újra beindítani az anyagcserét.
A szénhidrát mennyiségének változtatásától hosszú távon a közérzeted is javulhat, valamint az anyagcsere is folyamatosan mozgásban lesz, aminek köszönhetően több kalóriát tudsz elégetni zsírból. Szemben egy folyamatosan alacsony szénhidrátos diétával.

MIT KELLENE ENNED?
Alapvetően minden olyan ételt ami beleillik a testépítő diétába, attól függően hogy épp alacsony vagy magas szénhidráttartalmú napod van. Első sorban a fehérjedúsak, mint a csirke, tojás, túró, hal, protein turmix, és zöldségek. Az adott napokon pedig nagyobb adagban mehetnek a megfelelő alacsony cukor tartalmú szénhidrátok, mint pl. a zabpehely, rizs, édesburgonya, vagy puffasztott rizs, valamint a gyümölcsök.

MIT NE EGYÉL?
Olyan ételeket, amelyeknek magas a zsír és szénhidrát tartalma is. Ez a fajta diéta enged olyan napokat amikor ezekből nagyobb mennyiséget vihetsz be, azonban sohasem egyidőben.

HOGYAN KIVITELEZD?
Ahelyett hogy egy napi terved lenne, a hét minden egyes napjára külön meg kell tervezned az étrendedet, és kiszámolni hogy mennyi szénhidrátot fogyaszthatsz egyes napokon, mivel a diétád napról napra változni fog. A legjobb szénhidrátforrások az összetettek lesznek majd a diétád során (zab, barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér). Azonban szükséged lesz majd a dextróz származékokra, vagy a mézre mint gyorsan felszívódó szénhidrátra. Néha még desszerteket is fogyaszthatsz, a lényeg hogy ezek rendkívül alacsony zsírtartalommal rendelkezzenek. Az alábbi étrend egy olyan testépítő mintájára készült, aki szezonon kívül napi 300gramm szénhidrát/ot fogyaszt a testsúly és az izmok szinten tartásához. Ezeket a számokat csökkentsd vagy növeld a testsúlyodhoz, anyagcserédhez, és az átlagosan bevitt szénhidrátmennyiségedhez viszonyítva.

HÉTFŐ/KEDD/SZERDA/PÉNTEK/SZOMBAT: 150gramm szénhidrát a nap folyamán, mely reggel összetett, edzés után pediggyorsan szívódó legyen. Ez a mennyiség nagyjából egyenlő arányban legyen a két étkezés során. Kerüld a lefekvés előtti snackeket vagy nagyobb mennyiségű szénhidrátot.
CSÜTÖRTÖK: 400-500gramm szénhidrát, egyenlő részekre bontva a nap folyamán. Kerüld a zsírokat ezeken a napokon!
VASÁRNAP: 300gramm szénhidrát, melyet egy nagy csaló kajára összpontosíts, mintsem több részre a nap folyamán. Kiváló lehet pl. egy alacsony zsírtartalmú tésztaféle.


TEAM BLADE SPORT