Hírek, Események

KÓKUSSZAL AZ EGÉSZSÉGES ZSÍROKÉRT

Body Building Bolt
2015.10.19 15:00
KÓKUSSZAL AZ EGÉSZSÉGES ZSÍROKÉRT

Egy telített zsír, ami energiává képes alakulni.

Az utóbbi években a kókuszolaj egyre közkedveltebb lett a sportolók körében, mely alól a testépítők sem kivételek. Ez szembe megy azzal a sok ideig fenntartott elmélettel, miszerint a kókuszolajt el kell kerülni, hiszen tele van telített zsírokkal. Habár a következtetés rossz, azonban az alapjául szolgáló tény igaz: a kókuszolajnak magas a telített zsírtartalma. És pontosan ez az, ami miatt fogyasztanod kell.

Ami azt illeti, a kókuszolaj kalóriatartalma 90%-ban telített zsírokból áll. Mára a vizsgálatok túlnyomó része bebizonyította, hogy annak ellenére amit korábban gondoltak, a telített zsírok nem okoznak szívproblémákat. Ami azt illeti, ezek a zsírok egészséges energiaforrások, valamint hormontermelést támogató nyersanyagok. A többi teljes kiőrlésű étellel szemben, melyek telített zsírokat tartalmaznak, a kókuszolaj nagy előnye hogy közepes-láncú triglicerideket (MCT) tartalmaz. Ez a fajta telített zsír könnyedén hasznosítható energiaforrásként. Az MCT-ket egyből a máj dolgozza fel, ahol olyan energiává alakulnak amiket az intenzív edzéseid során hasznosíthatsz. Ez kiváltképpen előnyös azoknak a sportolóknak, akik szénhidrát szegény étrend mellett szeretnének a maximumon teljesíteni.

A kókuszolaj a főzéshez is kiválóan alkalmas, ugyanis a magas forráspontnak köszönhetően jobb választás ha nagy hőfokon kell sütni-főzni. Állagát tekintve pedig átmenet a szobahőmérsékleten folyékony illetve szilárd halmazállapot között, ezzel is különbözve a többi olajfélétől, melyek általában vagy az egyik, vagy a másik formában fordulnak elő.


TEAM BLADE SPORT