Hírek, Események

EGY ÚJ PIRAMIS SÉMA

Body Building Bolt
2015.10.21 15:00
EGY ÚJ PIRAMIS SÉMA

Emeld magasabb szintre az eredményeidet egy fordított módszerrel. 

 

Ha mér egy ideje edzőterembe jársz, akkor valószínűleg te is piramis edzést végzel talán anélkül, hogy egyáltalán realizálnád. A tradicionális piramis edzés lényege, hogy alacsony súllyal kezdve, nagyobb ismétlésszámmal kezdünk, majd ahogy növeljük a súlyt, úgy csökken az ismétlésszám. Azonban valamit tudnod kell: A piramis technika tulajdinképpen egy előfárasztás. Az alacsonyabb súlyoktól való menetelés felfelé, kiüríti az energia raktáraidat, így mire készen állnál a maximális súllyal dolgozni, az energiád elhagy, a tejsav felgyülemlik az izmokban, megakadályozva az erőkifejtést.

Azonban mi történne ha a piramis sémát fordítva végeznéd, kezdve a legnehezebb súllyal és alacsony ismétléssel, majd csökkentenéd a súlyt és növelnéd az ismétlésszámot?

A séma működése: A nagy súlyok emelése a központi idegrendszert magas szintű aktivitásra készteti, beindítva ezzel a magas ingerküszöbű motorikus egységeket, amik aztán az újabb nehéz ismétlés végrehajtására ösztönöznek. Tehát ahogy csökkented a súlyt, úgy alakul ki egy jobb agy-izom kapcsolat, és fogod könnyebbnek érezni a súlyt.

Mielőtt nekirohannál a guggoló állványnak és jól megpakolnád súllyal, jusson eszedbe hogy a megfelelő bemelegítés nem maradhat el a fordított piramis edzések végzése előtt, hiszen óvnod kell az izmaidat és ízületeidet egy esetleges sérüléstől. Végezz 10 perc kardió gyakorlatot hogy bemelegítsd a testedet, majd 5-10 perc aktív nyújtást, koncentrálva a terhelni kívánt izmokra. Ezek után jöhet a pumpálás!

Egy minta példa a bemelegítésre és a szettekre:

Bemelegítő sorozatok Aktív sorozatok (minta)
Sorozat Súly Ismétlés Sorozat Súly Ismétlés
1. Rúd 10 1. 140kg 4
2. 40kg 8 2. 130kg 6
3. 60kg 6 3. 120kg 8
4. 90kg 3 A bemelegítő sorozatokat sose vidd bukásig!
5. 110kg 2TEAM BLADE SPORT