Hírek, Események

AZ ÉLELMI ROSTOK A BARÁTAINK!

Body Building Bolt
2015.10.23 15:00
AZ ÉLELMI ROSTOK A BARÁTAINK!

Köztudott, hogy a legfontosabb energiát adó tápanyagok a fehérjék, a zsírok, és a szénhidrátok, ám ezek a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez nem jelentenek elegendő forrást.

Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak még a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint az élelmi rostok.

Élelmi rostoknak nevezzük azokat a növényi komponenseket, amelyek az emberi emésztőenzimeknek ellenállnak. Az enzimek nem képesek felszívódásra alkalmas egységekre bontani a rostokat, ezáltal gyakorlatilag úgy távoznak a szervezetünkből, ahogy bevittük őket... lényegében „feldolgozatlanul”.

A vízoldékony rostanyagok közül legfontosabb a pektin, amely a zöldség- és főzelékfélékben, gyümölcsökben és a gabonafélék közül a zabkorpában, zabpehelyben található nagy mennyiségben. Ez utóbbi titulálható a legjobb rostforrásnak is egyben, hiszen a zab értékes forrása mind a vízben oldhatatlan, mind a vízben oldható rostoknak. Ez a tulajdonság az, ami elősegíti az egészséges bélműködést.

A zabban található rostok állaga zselészerű, amely az emésztőrendszerben megköti az epesavakat, a koleszterint, ezáltal rontja a zsírok és koleszterin felszívódását. Fontos szerepe van a vér koleszterinszintjének a csökkentésében. Lerövidítik a béltartalom áthaladását a bélcsatornában, ezáltal megakadályozzák a székrekedés kialakulását.

Szerintem ezek után egyértelmű, hogy miért számít közkedvelt ételnek reggelire a zabkása. (Persze az otthon elkészített, cukormentes változat leginkább, ami javasolt. Eddig csupa jó dolgokat olvashattunk a rostokról. Jöjjön viszont a sötét oldal! Mi van akkor, ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű rostot?

- A rosthiányos táplálkozás az anyagcsere belassulásához, helytelen bélműködéshez és ezáltal elhízáshoz is vezethet.

Annak, aki mozgásszegény életmódot folytat és a táplálkozás során a szükséges rostbevitelre sem fordít megfelelő figyelmet, a súlyvesztés is hatalmas kihívás. Nem beszélve azokról a csúnya bélbetegségekről és rendellenes működésekről, amit itt inkább nem is emelnék ki, pedig elrettentő példának tökéletes lenne!

Egészséged megőrzése érdekében naponta mintegy kb. 30 g növényi eredetű rostot kell fogyasztanod. Ezt persze senki sem fogja számolgatni, viszont rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás egy kis zabpehellyel kiegészítve sokat tehet egészséged érdekében!

Nagy Alexandra
TEAM BLADE SPORT