A króm egy alapvető nyomelem, mely fokozza az inzulinműködést, valamint befolyásolja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét. Úgy vélték, hogy a króm a súlyvesztés segítőjeként is használható, valamint javíthatja a vércukorkontrollt a cukorbetegségben szenvedő embereknél.
A króm körülöttünk mindenhol megtalálható: a levegőben, vízben, talajban valamint ételeinkben is széles körben előfordul. Mint minden más nyomelem esetében, ételben lévő mennyisége igen kicsi és az alapján változik, hogy milyen mértékben van kitéve a környezetben, valamint az előállítás során. Általánosságban a húsok, rákok, halak, tojások, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék valamint néhány gyümölcs és zöldség is jó krómforrásnak számít.
A króm erősíti az inzulinhatást, serkenti a cukoranyagcserét, folyamatosan szabályozza a vércukorszintet, stabilizálja az energia-háztartást. Általában véve jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, konkrétabban: hozzájárul az aminosavak beépüléséhez, gyorsítja fehérjeszintézist. Ennek következtében a szervezet gyorsabban regenerálódik, nő a teherbírása és a teljesítőképessége. A sportolók, különösen a testépítők előnyösen alkalmazzák a testzsír csökkentésére és az izomtömeg növelésére.
Az inzulinhatás
Biztosan hallottál már az inzulinról. Az inzulin egy anyagcsere szabályzó (testsúlyszabályzó) hormon, melynek sok életbe vágó funkciója van. Az inzulin többek között segít a szervezetünknek a cukor és szénhidrátok felhasználásában.
Amikor bármilyen szénhidrátot eszel, az vércukorrá bomlik, és a vércukorszint a vérben gyorsan emelkedni kezd. A szervezet gyors döntést hoz, hogy ennek a tiszta energiának mekkora mennyisége menjen azonnali felhasználásra, és mennyi legyen eltárolva. Ennek a döntésnek a végrehajtója az inzulin, ami a vércukor feldolgozását szabályozza. Célja, hogy az összes cukor ki legyen vonva a vérből.
Az inzulin három dolgot csinál a vércukorral:
Kielégíti az azonnali energiaigényt azáltal, hogy az energiatermeléshez és a fehérjeszintézishez szükséges glükózt és az aminosavakat eljuttatja a sejtekbe.
Feltölti az izmokban és a májban lévő szénhidrát raktárakat.
Minden fennmaradó felesleges vércukrot zsírrá alakít, és testzsírként eltárol.
Ahhoz, hogy az inzulin a vércukrot el tudja juttatni a sejtekhez, szüksége van krómra. Ha a szervezetben nincs elég króm, az inzulin nem tudja a cukrot a sejtekhez eljuttatni, így lassul az anyagcsere, és nő az elhízás lehetősége.
TEAM BLADE SPORT