Hírek, Események

AZ ORNITIN ÉS A TELJESÍTMÉNY FOKOZÁSA

Body Building Bolt
2017.10.21 12:41
AZ ORNITIN ÉS A TELJESÍTMÉNY FOKOZÁSA

Az ornitin nevű aminosav napjainkban egyre népszerűbbé és keresettebbé válik, különösképpen az erősportolók körében. Nézzük meg hogy mire jó ez a tápanyag, és mit profitálhatunk belőle ha ilyen kiegészítőt fogyasztunk.

Az ornitint úgy emlegetik, mint egy aminosav amely képes fokozni a növekedési hormon termelődését, növelni az izomtömeget, erőt, energiaszintet, és csökkenteni a testzsírt. Bár az ornitin a jelek szerint – legalábbis időszakosan – megemeli a növekedési hormon szintet, a nagy izomtömeg és erő már igencsak kérdéses. Sokkal hasznosabb, regenerációt elősegítő hatása lehet az, hogy kimossa az ammóniát – az edzések egyik mérgező melléktermékét – a szervezetből.

Az ornitint általában arginin mellett szokták alkalmazni, ugyanis ez a kettős fejti ki a leghatékonyabban a kívánt hatást. Ezen felül pedig ornitin termelődik akkor is, mikor az arginin vizelettermelésre kerül felhasználásra. A tudományos vizsgálatok rendkívül ellentmondásosak a témában, ugyanis nem bizonyítottak száz százalékosan a fent említett hatások, azonban a kutatók megállapították, hogy megfelelő mennyiségű erőedzés mellett lehetnek ilyen hatásai ennek a duónak.

Az ornitin ha nem is az izomtömegnövelő vagy zsírégető hatása miatt lehet hasznos, akkor az ammónia eltávolításában mindenképpen kulcsfontosságú szerepet játszik. Ezáltal segíti a regenerálódást mikor a test a stresszhez alkalmazkodik. Valójában a kutatások alapján az ornitin elősegíti a sebek gyógyulását is. Ráadásul az immunrendszert is erősíti, és a máj regenerálódásában is szerepet vállal, mivel segít a káros anyagok detoxikálásában.

Felhasználási javaslatok

Mennyiség
500 mg ornitin 1.000 mg argininnal, naponta kétszer legalább 5 napon keresztül néhány sportoló esetében hatásosan növelte a növekedési hormon szintjét.

Időzítés
Az ornitin és az arginin edzés előtt, valamint lefekvés előtt fogyasztva a leghatásosabb. Éhgyomorra szedjük (de legalább 3 órával mindenféle egyéb aminosav fogyasztása után)

TEAM BLADE SPORT