Hírek, Események

A ZSÍR MINT ENERGIA

Body Building Bolt
2017.10.11 12:41
A ZSÍR MINT ENERGIA

Lássuk mik azok a zsírok pontosan, mire kell figyelnünk velük kapcsolatban, és milyen hasznot húzhatunk belőlük annak ellenére hogy a kevésbé jártasok rettegnek már csak a zsír szó hallatán is.

A zsír a második legfontosabb energiaforrás, kizárólag aerob edzések során (gyors gyaloglás, futás, kerékpározás) indul meg energiává alakulása. A zsír zsírsavakat és glicerint tartalmaz, amit a szervezet nem képes önmagától előállítani.
A zsír fenntartja a testhőmérsékletet, szigeteli a testet, olajozza a sejteket, segíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. A zsír emésztése a gyomorban kezdődik. A zsírsavak hetven százaléka a nyirokerekben, harminc százaléka a véráramban szívódik fel.
Szervezetünk korlátlan mennyiségben képes raktározni a zsírt, a szövetek közt, illetve a bőr alatti rétegekben.

Vannak olyan zsírfélék, melyek zsírmolekulái egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Ezek a telített zsírok, és általánosan elmondható róluk, hogy jelentősen károsítják a szív- keringési rendszert (elsősorban azért, mert jóval többet fogyasztunk belőlük a kelleténél). Ez felelős a magas koleszterinszintért, a túlsúlyért, érelzáródásért. Leginkább az állati eredetű zsiradékok tartoznak ide.
Rejtett formában előfordulnak pl. a húskészítményekben, de a kemény sajtokban is. Jellemzőjük, hogy szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotúak. Alapból nem volna velük olyan nagy gond, ha betartanánk az optimális arányt, 1:3 a telített és telítetlen zsírsavak fogyasztásából. Sajnos manapság kb. 20:1 arány jellemző, és ez jelenti a legnagyobb problémát. Ráadásul a telített zsírok kétszer olyan erős koleszterinszint- növelő hatással bírnak a telítetlen zsírok csökkentő hatásával szemben.

A telítetlen zsírsavak kémiai kötései között legalább egy kettős kötést találunk – egyszeresen telítetlen zsírok-, de akadnak olyanok is, melyek kettő, vagy még több kettős kötéssel rendelkeznek –többszörösen telítetlen zsírok-. Általában a hidegen sajtolt növényi olajok, és a halolaj bír ilyen kémiai kötéssel. A telítetlen zsírok segítenek leoldani az érfalakról a lerakódást, csökkentik a koleszterin-szintet, vagyis általában ellentétesen működnek a telített zsírok egészségkárosító hatásaival szemben. A legegészségesebb képviselői az olíva-, lenmag-, repceolaj, illetve az olajos magvak: dió, mogyoró.


TEAM BLADE SPORT