Hírek, Események

A LEUCIN

Body Building Bolt
2017.09.30 12:41
A LEUCIN

A leucin egyike azon kilenc esszenciális aminosavnak, melyekre a szervezetnek szüksége van. Az esszenciális aminosavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, így azokat táplálkozásunk során a szilárd ételekkel, vagy táplálékkiegészítőkkel tudjuk bejuttatni.

Mivel a leucint a szervezet nem képes előállítani, így azt valamilyen külsö formában kell biztostani. A leucin piroszőlősavból szintetizálódik egy sor enzim hatására. A leucin az egyetlen, táplálékkal bevitt aminosav, amely képes serkenteni az izomfehérjék szintézisét. Táplálékkiegészítőként alkalmazva a leucin lassítja az izomszövet sorvadását azáltal, hogy fokozza az izomfehérjék szintézisét.

Míg régebben a sportolóknak szánt táplálékkiegészítőkban a leucin a három elágazó láncú aminosav egyike volt, az izomtömegnövelő hatása miatt ma már több figyelmet kap önmagában. A gyártó cégek korábban a leucin, izoleucin és valin „ideális” 2:1:1 arányát kínálták, de az újabb bizonyítékok alapján, mely szerint az izomépítésben a leucin a legfontosabb aminosav, a leucin mára sokkal népszerűbb lett a táplálékkiegészítők elsődleges összetevőjeként.

A leucin nem csak az izmok leépülését gátolja meg, hanem továbbá az mTOR aktivátora is. Az mTOR aktiválása elengedhetetlen a fehérjeszintézishez, így tehát az izomépítéshez, ugyanis ez a fehérje közvetlen hatást gyakorol a hipertrófiára. A leucin hatékonyan képes aktiválni az mTOR-t, így táplálékkiegészítőként alkalmazva hozzájárul az izomtömeg és az erő növeléséhez is, ahogyan azt számos tanulmány alátámasztotta. Az mTOR útvonalain keresztül jutnak a sejtjeink oxigénhez, tápanyaghoz, energiához. Ennek a fehérjének potens aktivátora még a foszfatidsav.

Fogyassz tehát legalább napi 2.5-10 gramm leucint, hogy elősegítsd izmaid növekedését, vagy meggátold leépülésüket egy szálkásító időszakban.


TEAM BLADE SPORT