Hírek, Események

AZ A VÉRCSOPORTDIÉTA

Body Building Bolt
2017.09.27 12:41
AZ A VÉRCSOPORTDIÉTA

A vércsoport szerinti étkezést sokan követik, és esküsznek jótékony hatására. Ha teljesen, vagy részben beépítjük az étrendünkbe, meglepő eredményeket tapasztalhatunk. Lássuk elsőként az A vércsoportúaknak ajánlott étrendet.

"Az ABO terv" vércsoportok szerinti étrend könyvében dr. Peter J. D'Adamo részletesen és pontosan kifejti az egyes vércsoportok jellemzőit, valamint a különböző vércsoportúak számára ajánlott étkezési tervet. Az alábbiakban kiemeltük az A vércsoport diéta egyes jellemzőit, azonban nem részletezzük a diétát, ehhez mindenképpen érdemes elolvasni a könyvet!
A program az ételeket három kategóriába sorolja: jótékony hatásúak, semlegesek és kerülendőek. A jótékony hatásúak azok az ételek, amelyek gyógyírként hatnak szervezetünkre. A semleges ételek csupán táplálékként viselkednek. A kerülendő ételek ártólag hatnak ránk. A legjobb megközelítés, a kerülendő ételek teljes elhagyása, és azon semleges ételek fogyasztásának csökkentése, amelyek súlynövekedést okoznak. Ez a módszer kiegyensúlyozott étrendet és egészséges mértékű fogyást tesz lehetővé.

A vércsoport esetében a hízás legfőbb tényezői az alábbiak:

  • A húsfélék nem előnyösek, ugyanis az A vércsoportúak számára ezek rosszul emészthetők, zsírként tárolódnak, és növelik a toxinok szintjét.
  • A tejtermékek gátolják a tápanyagok metabolizmusát.
  • A veteménybab  zavarja az emésztőenzimek működését.
  • A túlzott mennyiségű búza gátolja az inzulin hatékonyságát, rontja a kalória-felhasználást.

A vércsoport esetében a fogyás legfőbb tényezői pedig az alábbiak:

  • A növényi olajok elősegítik az anyagcsere hatékonyságát, megelőzik a folyadék-visszatartást
  • A szójaételek gyorsan emésztődnek.
  • A zöldségek elősegítik az anyagcserét, és fokozzák a bélrendszer aktivitását.
  • Az ananász fokozza a kalória-felhasználást és a bélrendszer aktivitását.

Ajánlott és kerülendő élelmiszerek:

Az A vércsoportúaknak a vegetáriánus étrend a legmegfelelőbb. A vegetáriánus étrendre való törekvést kezdhetik azzal, hogy hetente minél több alkalommal hallal helyettesítik a húst. Ha mégis húst esznek, a lehető legsoványabb húsokat válasszák és inkább baromfit, mint a vörös húsokat.

Húsok
Semleges hatásúak: csirke, pulyka

Kerülendők: marhahús, disznóhús, bárány, borjú, vadhús, kacsa, liba, fogoly, fácán, nyúl, fürj, szalonna, szív, máj.

Halak

Jótékony hatásúak: ponty, tőkehal, sügér, ördöghal, pisztráng, lazac, szardínia, csuka

Semleges hatásúak: kagyló, tonhal, csuka, cápa, kardhal, tokhal, vörös durbincs

Kerülendők: szardella, barracuda, rák, angolna, lepényhal, foltos- és szürke tőkehal, hering, kagyló, osztriga, kaviár, garnélarák, tintahal, béka.

Tejtermékek, tojás

Semleges hatásúak: feta sajt, kecskesajt, kefír, mozzarella, ricotta, joghurt

Kerülendők: kék sajt, brie sajt, vaj, író, jégkrém, camembert, Cheddar, túró, parmezán, Edami, ementáli, Gouda, tejsavó, teljes tej

Olajok, zsírok

Jótékony hatásúak: lenmagolaj, olíva olaj

Semleges hatásúak: tőkehalmáj olaj, canola olaj

Kerülendők: kukorica olaj, gyapotmag olaj, földimogyoró olaj, szezámolaj

Magvak

Jótékony hatásúak: földimogyoró, tökmag, mogyoróvajvércsoport szerinti táplálkozás magvak

Semleges hatásúak: mandula, gesztenye, szezámmag, mogyoró, licsi, napraforgó mag, fenyőmag, mák, dió.

Kerülendők: brazil dió, kesudió, pisztácia


Hüvelyesek

Jótékony hatásúak: házi lencse vörös lencse, fekete bab, zöldbab, pinto bab, vörös szójabab

Semleges hatásúak: disznóbab, hüvelyes borsó, zöldborsó, lóbab, fehérbab

Kerülendők: száraz fehérbab, vörös bab, rézbab, veteménybab, limabab

Gabonafélék

Jótékony hatásúak: amaránt, hajdina, hajdinakása, szójalisztből készült kenyér, zabliszt, rizsliszt

Semleges hatásúak: árpa, kukoricapehely, kukoricaliszt, puffasztott köles, zabkorpa, zabliszt, puffasztott rizs, rizskorpa, tönkölybúza, rozskenyér, kukoricás sütemények, tönköly kenyér, gluténmentes kenyér, barnarizs kenyér, kuszkusz, árpaliszt, graham liszt, basmati rizs, barna rizs, bulgur búzaliszt, durumbúza liszt, tönkölybúza metélt, fehér rizs, quinoa

Kerülendők: búzacsíra, búzakorpa, hétmagos gabona, durumbúza, macesz, búzakorpából készült sütemények, teljes kiőrlésű búzakenyér, fehér liszt, teljes őrlésű búzából készült liszt.

Zöldségek

Jótékony hatásúak: brokkoli, sárgarépa, kelkáposzta, vöröshagyma, gyermekláncfű, fokhagyma, torma, karalábé, póréhagyma, fehérrépa, petrezselyem, paszternák, tök, spenót, mángold, articsóka, tofu

Semleges hatásúak: spárga, avokádó, bambuszrügy, kínai fehérkáposzta, retek, gesztenye, karfiol, zeller, kukorica, uborka, zöld olajbogyó, radicchio saláta, cukkíni, endívia, jéghegy saláta, kelbimbó, retek, alga.

Kerülendők: kínai káposzta, fehér káposzta, vöröskáposzta, padlizsán, termesztett gomba, fekete olíva, zöldpaprika, piros paprika, édesburgonya, fehér burgonya, paradicsom.

Gyümölcsök

Jótékony hatásúak: sárgabarack, földi szeder, áfonya, cseresznye, szárított- és friss füge, grapefruit, citrom, ananász, kék-, zöld-, aszalt szilva.

Semleges hatásúak: alma, fekete ribizli, piros ribizli, datolya, fekete bodza, egres, szőlő, lime, görögdinnye, őszibarack, körte, gránátalma, málna, eper, kiwi, nektarin.

Kerülendők: banán, kókusz, mangó, sárgadinnye, narancs, papaya, rebarbara, mandarin.



TEAM BLADE SPORT