Hírek, Események

TÚLZOTT FEHÉRJEBEVITEL

Body Building Bolt
2017.09.06 12:41
TÚLZOTT FEHÉRJEBEVITEL

Manapság a csapból is az folyik hogy minél több fehérjét viszel be, annál nagyobbra fogsz nőni. Ez az állítás nem feltétlenül igaz, a mértékletesség ez esetben is rendkívül fontos. Lássuk miért!

A testépítők körében elterjedt az akár 5 g /tskg/nap fehérjebevitel, melyet napjainkban a piacon megtalálható számtalan fehérjekészítmény segítségével juttatnak szervezetükbe, hiszen ezek gyorsan és könnyen elkészíthetőek.

A nagy mennyiségű fehérjebevitel előnyei azonban kérdésesek, ugyanis a túl sok fehérje kedvezőtlenül is befolyásolhatja a sportteljesítményt. A reális napi fehérjebevitel az energiaszükséglet 25%-a, azaz kb. 2-2,5 g/tskg/nap, ami egy 80kg-os ember számára 176g fehérje/nap.

A szükségletet meghaladó fehérjebevitel nem támogatja a teljesítményfokozást és az egészséget. A túlzott bevitel máj- vagy vesekárosító hatása egyelőre nem alátámasztott, azonban dehidratációval és fáradékonysággal járhat, melyek negatív hatással vannak a sportteljesítményre.

A magas fehérjebevitel kapcsán felmerülhet a bélflóra előnytelen irányba történő változása, melyet pre- és probiptikumok használatával korrigálhatunk. A fokozott fehérjefogyasztás kalciumürítést fokozó hatása ellen pedig a kielégítő kalcium pótlással védekezhetünk, így ez nem befolyásolja a csontok erősségét.

Nagyon fontos tehát, hogy nem feltétlenül kell orrba szájba tömni magunkat fehérjével, hanem sokkal inkább egy precízen kidolgozott étrendet kell követnünk, a makronutriensek megfelelő arányával.


TEAM BLADE SPORT