A savófehérje nem újdonság, régóta elérhető azok számára, akik szerint a tápláló ételek fogyasztása főszerepet játszik az egészség megőrzésében.
Az utóbbi 15-20 évben a savófehérjék tápértéke egyre ismertebbé vált, különösen a sportélelmezésben, kicsit később pedig rájöttek, hogy a savófehérje nagyszerű összetevője fogyókúrás vagy immunerősítő étrendeknek és csecsemők számára készült élelmiszereknek is.
MI IS A SAVÓFEHÉRJE?
A savófehérje tehéntejből készülő magas minőségű fehérjepor. A tej kétféle fehérjét tartalmaz: kazeint (körülbelül 80%) és savófehérjét (körülbelül 20%). A savófehérje jobban oldódik, mint a kazein, és minősége is jobb. Gyakran úgy utalnak rá, mint a fehérje „aranystandardjára”, mivel ez a létező legtáplálóbb fehérje.
HOGYAN KÉSZÜL?
A savófehérje a sajtgyártás mellékterméke. Az alábbi felsorolásban a tiszta savófehérje-izolátum előállításának lépései szerepelnek:
A friss tejet bevizsgálják, és miután a minőségbiztosítási szakemberek jóváhagyják, pasztörizálásra kerül.
A kazeint vagy túrót és a tejzsír egy részét szeparálják, ebből készül a sajt.
A fennmaradó folyadék különleges szűrők sorozatán halad át, melyek elválasztják a savófehérjét a laktóztól és a folyékony savóban található egyéb alkotóktól.
A koncentrált folyékony savó egy ioncserélő toronyba kerül további koncentrálás illetve tisztítás céljából. Az ioncsere egy gyengéd eljárás, ami nem denaturálja és nem bontja le a savófehérjét.
Ezután a termék egy szárítótoronyba kerül, ahol a vizet távolítják el.
Az utolsó lépésben a tiszta savófehérje csomagolása történik.
KONCENTRÁTUM - IZOLÁTUM
A savófehérje-izolátum a savófehérje legtisztább és legkoncentráltabb formája, legalább 90% fehérjét és csak igen kevés zsírt és laktózt tartalmaz. A savófehérje-koncentrátum fehérjetartalma a terméktől függően 29% és 89% közötti, általában minél kisebb a fehérjetartalom, a zsír és/vagy a laktóz mennyisége annál magasabb.
HIDROLIZÁTUM
A hidrolizálás során a savófehérje fehérjeláncai kisebb részekre, úgynevezett peptidekre bontódnak. Ettől még a hidrolizált savófehérje magas minőségű fehérje marad, mivel sokkal kevésbé okoz allergiás reakciókat, mint a nem hidrolizált forma. Leggyakrabban csecsemőtápszereknél és különleges orvosi célú fehérjepótló készítményekben használják.
Válaszd a Hamilton intézet által bevizsgált Blade Whey fehérjét, mely 72,8% fehérjét tartalmaz minden egyes adagjában!
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.