Hírek, Események

A SAVÓFEHÉRJÉKRŐL

Body Building Bolt
2017.09.02 12:41
A SAVÓFEHÉRJÉKRŐL

A savófehérje nem újdonság, régóta elérhető azok számára, akik szerint a tápláló ételek fogyasztása főszerepet játszik az egészség megőrzésében.

Az utóbbi 15-20 évben a savófehérjék tápértéke egyre ismertebbé vált, különösen a sportélelmezésben, kicsit később pedig rájöttek, hogy a savófehérje nagyszerű összetevője fogyókúrás vagy immunerősítő étrendeknek és csecsemők számára készült élelmiszereknek is.

MI IS A SAVÓFEHÉRJE?

A savófehérje tehéntejből készülő magas minőségű fehérjepor. A tej kétféle fehérjét tartalmaz: kazeint (körülbelül 80%) és savófehérjét (körülbelül 20%). A savófehérje jobban oldódik, mint a kazein, és minősége is jobb. Gyakran úgy utalnak rá, mint a fehérje „aranystandardjára”, mivel ez a létező legtáplálóbb fehérje.

HOGYAN KÉSZÜL?

A savófehérje a sajtgyártás mellékterméke. Az alábbi felsorolásban a tiszta savófehérje-izolátum előállításának lépései szerepelnek:

  • A friss tejet bevizsgálják, és miután a minőségbiztosítási szakemberek jóváhagyják, pasztörizálásra kerül.
  • A kazeint vagy túrót és a tejzsír egy részét szeparálják, ebből készül a sajt.
  • A fennmaradó folyadék különleges szűrők sorozatán halad át, melyek elválasztják a savófehérjét a laktóztól és a folyékony savóban található egyéb alkotóktól.
  • A koncentrált folyékony savó egy ioncserélő toronyba kerül további koncentrálás illetve tisztítás céljából. Az ioncsere egy gyengéd eljárás, ami nem denaturálja és nem bontja le a savófehérjét.
  • Ezután a termék egy szárítótoronyba kerül, ahol a vizet távolítják el.
  • Az utolsó lépésben a tiszta savófehérje csomagolása történik.

KONCENTRÁTUM - IZOLÁTUM

A savófehérje-izolátum a savófehérje legtisztább és legkoncentráltabb formája, legalább 90% fehérjét és csak igen kevés zsírt és laktózt tartalmaz. A savófehérje-koncentrátum fehérjetartalma a terméktől függően 29% és 89% közötti, általában minél kisebb a fehérjetartalom, a zsír és/vagy a laktóz mennyisége annál magasabb.

HIDROLIZÁTUM

A hidrolizálás során a savófehérje fehérjeláncai kisebb részekre, úgynevezett peptidekre bontódnak. Ettől még a hidrolizált savófehérje magas minőségű fehérje marad, mivel sokkal kevésbé okoz allergiás reakciókat, mint a nem hidrolizált forma. Leggyakrabban csecsemőtápszereknél és különleges orvosi célú fehérjepótló készítményekben használják.

Válaszd a Hamilton intézet által bevizsgált Blade Whey fehérjét, mely 72,8% fehérjét tartalmaz minden egyes adagjában!


TEAM BLADE SPORT