Hírek, Események

ELKERÜLENDŐ SZOKÁSOK A TELJESÍTMÉNYÉRT

Body Building Bolt
2017.08.19 12:41
ELKERÜLENDŐ SZOKÁSOK A TELJESÍTMÉNYÉRT

Nem minden bevett módszer tesz jót a regenerálódásnak. Megmutatjuk mi az a két dolog, amit jobb ha elkerülsz a fejlődésed érdekében.

Miért edzel? Amellett hogy egy jó hobbi, valószínűleg valamilyen adaptációt is szeretnél elérni, legyen az izomnövelés, zsírvesztés, vagy az atletikus teljesítmény növelése. Ezek az adaptációk az edzés hatására három lépésre bonthatóak le: stressz, regenerálódás, kompenzáció.

Az edzés szimplán egy katabolikus stressz. A leépülés amit az edzés hatására létrejövő stressz okoz, olyan élettani folyamatokhoz vezet, melyek a testet regenerálódásra késztetik és erősebbé teszik, hogy az újabb stresszt képes legyen elviselni. Ez a fajta kompenzáció felelős az olyan fejlődésekért, melyek nagyobbá, szálkásabbá, vagy egyszerűen csak jobbá tesznek.

Ez a cikk a regenerálódás élettani reakcióira fekteti a hangsúlyt, azaz pontosabban két olyan népszerű folyamatra, melyek tompíthatják, vagy akadályozhatják ezeket a reakciókat, és hosszútávon korlátozhatják a teljesítőképességet. Ha ezek közül bármelyik szokás rabja vagy, akkor itt az ideje hogy változtass rajta.

HIDEG VIZES MERÜLÉS

A versenyzők már évtizedek óta használják a jeges hűtőfürdőt a regenerálódás gyorsítására az edzést követően. Habár eddig bevált szokásnak tekintették, most azonban a tanulmányok azt mutatják, hogy a hideg vizes terápia tompíthatja a szervezet reakcióját az edzésre. Az egyik példa amit mutatnak a tanulmányok, hogy a hideg vízbe merülés hatására az anabolikus jelek megszakadnak, mely edzés után csökkent izom és erőnövekedéshez vezet.

Másrészről pedig úgy tűnik hogy a meleg pont az ellenkezőjét teszi. Ez az eredmény a HSP-k, azaz egy meleg hatására kiváló fehérjék vizsgálatának során mutatkozott meg. A HSP(hot shock protein) termelése olyan esetekben növekszik meg, mint a megnövekedett testhőmérséklet, edzés okozta stressz, csökkent vércukorszint, és az oxigénhiányos állapot. A HSP-k megnövelik az izmokban a fehérjeszintézist, valamint a szatellita sejtek aktiválását, melyek nagyobb mértékű izomnövekedéshez vezetnek. Ha összevetjük a két tanulmány eredményét, egyértelműen láthatjuk hogy a meleg sokkal előnyösebb hatással lehet az edzésünkre.

GYULLADÁSCSÖKKENTŐK

Az olyan nem szteroid hatású gyulladáscsökkentők mint az Aleve, Ibuprofen, vagy az Aspirin, csökkentik a fájdalmat azáltal, hogy blokkolják a gyulladást okozó enzimeket. Ezeknek az enzimeknek a blokkolásával az a probléma, hogy azok fontos szerepet játszanak az izomszövetek regenerálódásában. Továbbá ezek a szerek csökkentik a szatelit sejtek aktivitását, ami hosszútávon csökkenti az izmok növekedését.
A legjobb döntés a fejlődésed érdekében, hogy ha ezeket a gyulladáscsökkentő szereket csak akkor használod, amikor szükségszerű a használatuk. Valamint figyelj oda arra is, hogy az edzéseidtől eltérő időpontokban, vagy más napokon alkalmazd őket.TEAM BLADE SPORT