Hírek, Események

AZ ALKOHOL HATÁSAI

Body Building Bolt
2015.12.07 15:00
AZ ALKOHOL HATÁSAI

Az alkohol rendszeres fogyasztásának rengeteg káros mellékhatása között ott rejtőzik az izmokra és az edzésekre gyakorolt negatív hatás is. Ha úgy érzed valami gátol a fejlődésben, itt lehet a megoldás.

Hogyan hat az alkohol az izomnövekedésre?

Az alkohol tulajdonképpen üres kalóriákat jelent. Tápértéke nulla, de rengeteg kalóriát tartalmaz, pontosabban grammonként 8-at. Egy liter bor 568 kalóriát tartalmaz. Egy liter whiskey ennek háromszorosát. Minél magasabb egy ital alkoholtartalma, annál több benne a kalória. 

Az alkohol az anyagcserét is blokkolja, ezért olyan nehéz a szervezetnek zsírt felhasználni és égetni. Hatására szervezetünk annyira nehezen birkózik meg az emésztéssel és az anyagcserével, hogy a zsírok felhasználása teljesen leáll.

Az alkohol ivása csökkenti az izomnövekedést 

Az izmok növekedését akár 20 százalékkal is csökkenheti, különböző okokból. Ezek közül az egyik, hogy az alkohol dehidratálja az izomsejteket. Az izmok akkor működnek a legjobban, ha megfelelően el vannak látva vízzel. Ezért kell olyan sok vizet inni az edzések során. Mivel az izomsejtjeink nem tartalmaznak elég vizet, sokkal nehezebben megy az izoméptés. A második ok, hogy az alkohol nagyon sok fontos tápanyag lebontását gátolja, melyek segíthetnének az izomnövekedésben, pihenésben és koncentrációban: magnézium, vas, kalcium, foszfor stb. Az alkohol csökkenti a tesztoszteron szintet és növeli az ösztogénszintet. A magas ösztrogénszint az oka, hogy azoknál, akik rengeteg alkoholt isznak, miért alakulhat ki a megnagyobbodott férfi mell. A tesztoszteron erős hatással van a zsírcsökkentésre, amit az alkohol akadályoz. 

A tesztoszteron az anabolikus hormonok közé tartozik, mely hozzájárul az izomtömeg megfelelő formálásához. Az alacsonyabb tesztoszteron szint kisebb izomtömeget jelent. A kisebb izomtömeg lassabb anyagcserét. Gyors anyagcsere mellett gyorsabban megy a zsírégetés, akár pihenés közben is. 

A túl sok alkohol gyakori hatása a másnaposság is, amely már önmagában sem egy kellemes állapot, ezen kívül csökkenti a motivációt az edzésre, és depresszívvé tesz. 

A túl sok alkohol roncsolja a szerveket.


Akik túl gyakran, túl sok alkoholt fogyasztanak, testi problémákkal is szembesülnek, mint pl. gyomorbántalmak, fokozatosan legyengült máj és vese, amik komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

A gyomor gyengülése növeli a tápanyagok emésztéséhez szükséges időt, ami rossz hatással van az egészséges anyagcserére és a fogyásra. A májra alapvető szükség van a szervezet egészséges működéséhez, mert kiválasztja a mérgeket és segít a lebontásukban, valamint közreműködik a zsírfelvételben, energiát szolgáltatva a szervezetnek. Az alkohol erre a szervünkre nézve katasztrofális hatásokkal jár.

Az alkohol növeli az étvágyat 

Az alkohol növeli az étvágyat, és önmagában nem tartalmaz tápanyagokat. Ezért vágyunk gyakran gyrosra, pizzára vagy valami hasonlóra, amikor iszunk. Az alkoholfogyasztást gyakran kísérik sós és magas zsírtartalmú ételek is, mint chips, pattogatott kukorica, stb. 
Ez egy újabb oka annak, hogy miért hizlal az alkoholfogyasztás. Az ivás csökkenti a motivációt is, nehezebbé téve az egészséges étrend fenntartását vagy a fogyókúrát. 


TEAM BLADE SPORT