Hírek, Események

A KETTLEBELL EDZÉS

Body Building Bolt
2017.07.29 12:41
A KETTLEBELL EDZÉS

Napjainkra egyre elterjedtebbé válik a kettlebell edzésmódszer, melynek sokéves története bizonyítja hatékonyságát. De lássuk hát hogy mitől ilyen hatékony ez az eszköz.

A kettlebell vagy oroszul girja, egy hagyományos orosz öntöttvas súly, úgy néz ki, mint egy füles ágyúgolyó. A kettlebell annyira népszerű volt a cári Oroszországban, hogy minden erőművészt vagy súlyemelőt girjeviknek neveztek, azaz „kettlebellesnek”. A szovjet időkben világbajnok és olimpikon súlyemelők kezdték karrierjüket a kettlebellel, hiszen véleményük szerint nincs még egy olyan sport, amely olyan jól fejlesztené az izomerőt és a testet, mint a kettlebell-sport.

Az extrém edzésmódszer valószínűleg a mai napig az oroszok sajátja lenne, ha a volt Szpecnaz-kiképző, Pavel Tsatsouline nem emigrál az Egyesült Államokba. Itt szinte azonnal felismerték módszerének hatékonyságát, és mind az FBI, a különleges egységek, rendőrök, katonák körében elterjedt edzésmódszerré vált. A terjedés azonban nem állt meg itt, hiszen a kettlebell által nyújtott erőt a harcművészetek rajongói, a testépítők, de még az átlagemberek is magukénak akarták.

A leningrádi Lesgaft Testnevelési Intézet kutatói (Vinogradov és Lukjanov, 1986) kimutatták, hogy a kettlebell-versenyeken, ill. a legkülönbözőbb, teljesen más irányultságú teszteken elért eredmények igen magas korrelációt mutatnak fel, mind erő (a három erőemelő gyakorlat és a fogáserősség alapján mérve), mind erő-állóképesség (húzódzkodás és tolódzkodás), mind általános állóképesség (1000 m futás), mind pedig speciális tesztekkel mért munkakapacitás és egyensúly terén! Sevcova (1993) felfedezte, hogy a kettlebell-edzés csökkenti a nyugalmi pulzust és a vérnyomást.

A kettlebell nem olyanok játékszere, akik magazinokba illő szépfiú alkatot szeretnének, vagy különálló és definiált izmokat. Ezzel az eszközzel olyan izomzat érhető el, mely leginkább a görög harcosokéra hasonlít: széles vállak, kidomborodó hátizmok, acélos felkar, eres alkar, karcsú derék, kockás has, és erős combok. A kettlebell letakarítja rólad a felesleges zsírt a diéta vagy az aerobic megaláztatásai nélkül is, nem ritka a heti 1% testzsírcsökkenés.

Ha túlsúlyos vagy, le fogsz fogyni. Ha sovány vagy, meg fogsz izmosodni. Voropajev (1997), miután felmérést végzett a legjobb orosz girjevikek körében, megállapította, hogy azok 21,2%-ánál testsúlynövekedés volt megfigyelhető az edzések megkezdése után, és 21,2%-uknál, főleg a nehézsúlyúaknál, testsúlycsökkenés. Az orosz kettlebell kiváló eszköz a testkompozíció optimalizálására, attól függetlenül, hogy melyik véglet felől indulunk el.

TEAM BLADE SPORT