Hírek, Események

DOBD EL VÉGRE!

Body Building Bolt
2015.12.21 15:00
DOBD EL VÉGRE!

Talán már lerágott csont, azonban még mindig rengeteg embert látni az edzőtermek körül dohányozni. Így kénytelenek vagyunk felhívni a figyelmet hogy miért is kellene elhagyni…

Nem új keletű tény hogy a dohányzásnak számtalan negatív egészségre gyakorolt hatása van, ezeket már nagyon régen bebizonyították. Tulajdonképpen csak káros hatásai vannak, semmi pozitívum nincs benne. Roncsolja a tüdődet, rontja a vérkeringést, magas vérnyomáshoz vezet, stb. Ezek a hatások a rendszeres testmozgás hatására sem leszne kedvezőbbek, nem fogod kitisztítani a tüdődet egy 10km-es futással, vagy egy szaunázással.

Megpróbáltunk tehát összegyűjteni nektek néhány olyan negatívumot, ami ráébreszthet, hogy itt az ideje letenni a cigit!

  • A dohányzás csökkentheti a tesztoszteron termelésedet.
  • Roncsolja a tüdődet, ezáltal annak kapacitása csökken, és ez bizony az edzésteljesítményedre is negatívan hat, hiszen hamarabb elfáradsz.
  • A tüdők roncsolása által a dohányzás csökkenti a felvett oxigén mennyiségét, mely ebből következtetve a vérben szállított oxigén mennyiségére is negatívan hat. Ez azonban létfontosságú lenne egy sportoló életében, tekintettel a vérben szállított tápanyagok feldolgozására.
  • A dohányzás hatására a melatonin termelés is csökkenhet, ami azonban egy nélkülözhetetlen hormon a megfelelő alváshoz.
  • Negatív hatást gyakorolhat a nemi vágyra, különösképp férfiak esetében a szexuális teljesítőképességre.
  • Roncsolhatja az érzékszerveket, és néhány esetben mentális problémákhoz is vezethet.
  • Krónikus nyálkaképződést okoz, ezáltal a felesleg könnyen felhalmozódik, és felső légúti betegségekhez vezet.

Ha leszoksz a dohányzásról, az alábbi pozitívumokkal gazdagodsz:

20 perc múlva
A vérnyomás és a pulzusszám normalizálódik, melegszik a keze és a lába, mert javul a vérkeringése a végtagjaiban.
8 óra múlva
A vér nikotin és szénmonoxid szintje a felére csökken, az oxigén szint normalizálódik. A szívinfarktus kockázata csökkenni kezd.
24 óra múlva
A tüdő kezd tisztulni, az ízlelés és a szaglás jelentősen javul.
72 óra múlva
A légzés könnyebb lesz, megkezdődik a légutak feltisztulása. Nő a szervezet energiaszintje.
3 hónap múlva
A köhögés, a zihálás és a légzési nehézségek csökkennek, vagy teljesen megszűnnek, a tüdőkapacitás lényegesen javul. Az íny megbetegedései jelentősen csökkennek.
1 év múlva
A szívroham kockázata a dohányosokkal összehasonlítva, mintegy felére csökken.
10 év múlva
A tüdőrák kockázata a dohányosokénak a felére csökken, azonos lesz azokéval, akik soha nem dohányoztak. A csontritkulás veszélye is csökken.
15 év múlva
Már nincs különbség a leszokott dohányos és a nemdohányzó között az egészségi veszélyek és a korai halálozás tekintetében.

Mindezek mellett több pénz marad a zsebedben, melyet edzésre, táplálékkiegészítőre, nyaralásra, vagy a csajodra költhetsz! Ne habozz hát, kezdd el még ma a leszokást, és élvezd ahogy felszabadulsz tőle.


TEAM BLADE SPORT