Hírek, Események

SZOLÁRIUMOZZ OKOSAN!

Body Building Bolt
2017.07.26 12:41
SZOLÁRIUMOZZ OKOSAN!

A formás idomok kihangsúlyozása érdekében hajlamos az ember egyre többet szoláriumba járni. A felelőtlenül túlzásba vitt UV sugárzásnak azonban lehetnek nem kívánatos mellékhatásai is, így nem árt ha néhány dolgot észben tartasz.

HOGYAN BARNULUNK?

A barnulásért az ember bőrében található melanin nevű festékanyag felelős. Ez határozza meg a természetes bőrszínünket is, melyeket általában őseinktől öröklünk. A bőr mélyén elhelyezkedő melanocitának nevezett sejtek UV sugárzás hatására fokozzák a melanin termelést, és az így felszínre kerülő megnövekedett mennyiségű melanin okozza a barnulást.
A genetikai különbségek miatt minden ember bőre másképp reagál a sugárzásra, ugyanis egyeseké több melanint tartalmaz, míg másoké kevesebbet, íígy ők nehezebben barnulnak. A bőr természetes regenerálódását hagyni kell kibontakozni, ugyanis ha túl gyakran vesszük igénybe, azaz túl sok időt töltünk a napon vagy a szoláriumban, az a bőr végső károsodását okozhatja.

A  D VITAMIN TERMELÉS

A D-vitaminnak rendkívül fontos szerepe van az alábbi betegségek megelőzésében:
mell-, vastagbél-, és prosztata-rák
combnyak-törés
magas vérnyomás, szívbetegségek
depresszió
auto-immun betegségek
bőrproblémák
táplálkpzási problémák

Az európai lakosok általában kevés D-vitaminhoz jutnak, hiszen alacsonyabb a napsütéses órák száma, főképp a téli hónapokban. A szervezet számára tápanyagokkal csak kb. 10%-ot tudunk bejuttatni belőle, a többit bőrön keresztül kapjuk.
Manapság azonban rendkívül kevés időt töltünk természetes fényben, legtöbbször a lakásban, vagy irodában ülünk a mesterséges fényben. Emiatt a legtöbb szakértő azt javasolja, hogy heti kétszer ésszerű mértékben napozzunk, vagy szoláriumozzunk.

SZOLÁRIUMOZÁSI SZABÁLYOK

Szoktasd a bőrödet!
Mértékletesen szoláriumozz!
Ne égj meg!
Védd az anyajegyeket, szemölcsöket!
Használj védőszemüveget!

Nagyon fontos tehát hogy minden esetben ésszel használjuk a mesterséges UV sugárzást, hiszen akár komoly problémáink is lehetnek a túlzásba vitt szoláriumozástól. El kell fogadni ha esetleg világosabb a bőrünk, és ne járjunk ész nélkül szoláriumba csak hogy csokoládé barnára próbáljunk sülni.


TEAM BLADE SPORT