Hírek, Események

AZ ÉDESÍTŐSZEREK

Body Building Bolt
2017.07.22 12:41
AZ ÉDESÍTŐSZEREK

A diétás, vagy testépítő táplálkozás során a cukrot rendszerint valamilyen édesítőszerrel próbáljuk meg pótolni, Nézzük meg most, hogy mik is ezek, milyen fajtáik vannak, és melyeket érdemes használni.

Alapvetően két nagy csoportról beszélhetünk az édesítőszerek esetében, melye közül az egyik a mesterséges, a másik pedig a cukorpótló készítmények.

MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK

Négy típusuk használatos:

  • szacharin
  • aszpartám
  • ciklamát
  • aceszulfám-K

Utóbbi kettő típus hőstabil természetének köszönhetően jól alkalmazható sütéshez, illetve főzéshez. Ezzel szemben a szacharin és az aszpartám hőlabilis, így ezekre a célokra nem használhatóak.
A mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban terjedő aggodalmak, miszerint azok daganatos betegségekhez vezethetnek, egyelőre alaptalannak bizonyultak. A napi szinten maximálisan fogyasztható mennyiség a tanulmányok szerint a szokásosan alkalmazott adagok többszöröse is lehet, így nyugodtan használhatjuk őket ételeink ízesítésére, ha ki akarjuk kerülni a cukrokat.

CUKORHELYETTESÍTŐ ANYAGOK

  • fruktóz (gyümölcscukor)
  • maltit
  • izomalt
  • szorbit
  • xilit

Ezek közül a leggyakrabban használtak a fruktóz és a xilit. Ezeket minden esetben bele kell kalkulálni a napi szénhidrátbevitelbe, hiszen energiatartalmuk is CH tartalmuknak megfelelő. Túladagolásuk toxikus értelemben nem lehetséges, csakis a szénhidrátbevitel tekintetében beszélhetünk túlzott mértékű fogyasztásukról. Diéta esetén ezt mindenképp szem előtt kell tartani, és pontosan kalkulálni ezekkel az anyagokkal az étrendünkben.


TEAM BLADE SPORT