Alapvetően két nagy csoportról beszélhetünk az édesítőszerek esetében, melye közül az egyik a mesterséges, a másik pedig a cukorpótló készítmények.
MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREKNégy típusuk használatos:
- szacharin
- aszpartám
- ciklamát
- aceszulfám-K
Utóbbi kettő típus hőstabil természetének köszönhetően jól alkalmazható sütéshez, illetve főzéshez. Ezzel szemben a szacharin és az aszpartám hőlabilis, így ezekre a célokra nem használhatóak.
A mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban terjedő aggodalmak, miszerint azok daganatos betegségekhez vezethetnek, egyelőre alaptalannak bizonyultak. A napi szinten maximálisan fogyasztható mennyiség a tanulmányok szerint a szokásosan alkalmazott adagok többszöröse is lehet, így nyugodtan használhatjuk őket ételeink ízesítésére, ha ki akarjuk kerülni a cukrokat.
CUKORHELYETTESÍTŐ ANYAGOK
- fruktóz (gyümölcscukor)
- maltit
- izomalt
- szorbit
- xilit
Ezek közül a leggyakrabban használtak a fruktóz és a xilit. Ezeket minden esetben bele kell kalkulálni a napi szénhidrátbevitelbe, hiszen energiatartalmuk is CH tartalmuknak megfelelő. Túladagolásuk toxikus értelemben nem lehetséges, csakis a szénhidrátbevitel tekintetében beszélhetünk túlzott mértékű fogyasztásukról. Diéta esetén ezt mindenképp szem előtt kell tartani, és pontosan kalkulálni ezekkel az anyagokkal az étrendünkben.
TEAM BLADE SPORT