Hírek, Események

HALLGASS A SZÍVEDRE!

Body Building Bolt
2015.12.28 15:00
HALLGASS A SZÍVEDRE!

A pulzusodat, akár pihensz akár aktív vagy, mindenképp megéri mérned, hiszen segít hogy gyorsabban elérd a sportban kitűzött céljaidat.

Ha szoktál fitnesszel vagy testépítéssel kapcsolatos cikkeket olvasni, akkor jó eséllyel már tisztában vagy a pulzusod fontosságával, és azt egy meghatározott program szerint próbálod hetente többször megemelni, hogy fenntarts egy szépen felépített alakot. Valószínűleg tudsz legalább egy, vagy akár több módot is a pulzusod mérésére. A legáltalánosabb módszer, mikor a mutató és középső ujjadat ráhelyezed az ellentétes csuklódra, és megkeresed vele az ütőeredet. A szemedet az órán tartva hat másodpercig számolod a szívveréseket, majd az így kapott számhoz teszel egy nullát, és már meg is van a pulzusszámod, azaz a percenkénti szívverésed száma. Talán már a matematikai képletet is ismered, miszerint a maximum pulzus számod a 220 - az életkorod. Ebből könnyen ki tudod kalkulálni az edzésintenzitásodhoz szükséges pulzusszámot (THR), hiszen csak meg kell szorozni a megfelelő százalékkal a kapott számot. Tegyük fel hogy 38 éves vagy, így a maximum pulzusod 182. Ahhoz hogy 65-75%-os teljesítménnyel eddz, a pulzusodat 118 és 137 között kell tartanod.

Ezek tehát az alapok, azonban ahhoz hogy az elérni kívánt pulzust még pontosabban tudjuk meghatározni, nézzünk meg pár módszert. Ezekkel sokkal hatékonyabbá és eredményesebbé teheted az edzéseidet.

Ehhez meg kell találnunk a munkapulzus (HRR) értékét, mely nem más mint a maximális (HRM) és a nyugalmi (RHR) pulzus különbsége. A nyugalmi pulzus kiszámítását közvetlenül egy perccel ébredés után végezzük el, mielőtt még kikelnénk az ágyból. Végezd ezt el öt egymást követő napon, majd vedd az átlagát, és ez lesz a nyugalmi pulzusod. Ez a szám annál kisebb, minél edzettebb a kardiovaszkuláris rendszered. Ha ez megvan, akkor már tudod is alkalmazni a Karvonen formulát az állóképességed fejlesztéséhez:
Munkapulzus × 0,6 + nyugalmi pulzus = terhelési zóna alsó határa
Munkapulzus × 0,8 + nyugalmi pulzus = terhelési zóna felső határa

Például: életkor 38 év, nyugalmi pulzus 70 ütés/perc

Max. pulzus: 220 – 38 = 182 ütés/perc
Munkapulzus: 182 – 70 = 112 ütés/perc
Terhelési zóna alsó határa: 112 × 0,6 = 67 + 70 = 137 ütés/perc
Terhelési zóna felső határa: 112 × 0,8 = 90 + 70 = 160 ütés/perc


TEAM BLADE SPORT