Hírek, Események

A BARNA RIZS

Body Building Bolt
2015.12.30 15:00
A BARNA RIZS

Erről az ételről már rengetegszer hallhattad hogy mennyire egészséges és a diétában is kulcsszerepet játszik, de vajon miben is rejlik varázsereje? Cikkünkben az ehhez hasonló kérdésekre kaphatsz választ.

A barna rizs az egyik legértékesebb szénhidrátforrás a testépítők, sportolók életében, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. A barna rizs külső borítása - azaz korparésze- tartalmaz egy vegyületet, melynek neve oryzanol. Ez az anyag váltja ki a vér koleszterinszint csökkenését. Egy felmérés szerint, napi 100gramm rizskorpa fogyasztása képes akár 10%-kal is csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét, és 7%-kal az átlag koleszterin szintet.

Mi is az a barna rizs?

A barna rizs tulajdonképpen ugyanaz a rizs mint fehér társa, tehát a természetben nem találunk külön barna és fehér rizst teremni. A különbség a kettő között a feldolgozása során mutatkozik meg. A fehér rizs esetében annak legtöbb külső rétegét eltávolítják, sokszor még fényesre is csiszolják, míg barna társa esetében csak a legfelső réteg kerül le.
A feldolgozás során a rizs rengeteg értékes tápanyagot veszít a külső rétegek eltávolításával. A tisztítási folyamat elveszi a rizsben található B3vitamin 67%-át, B1 vitamin 80%-át, B6 vitamin 90%-át, és vastartalmának 60%-át.A feldolgozás során odaveszik az összes rostanyag is, csak úgy mint az esszenciális zsírsavak.
Akkor tehát miért használunk fehér rizst? Mire jó a feldolgozás?
A válasz egyszerű. A megtisztított és fényesre csiszolt rizsszemek sokkal tovább elállnak és megőrzik a szavatosságukat, mint a barna rizs.

A barnarizs élettani hatásai

Segít hasmenés ellen.
Csökkenti a magas lázat.
Jótékony hatást gyakorol az egész bálcsatornára, nyugtatja és tisztítja.
Bőrbetegségeknél, hajhullás esetén érdemes fogyasztani.
Jótékonyan hat a vérzsír és vérkoleszterin szintre.
Segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést.
Méregtelenít, segíti a salakanyagokat eltávolítani.
Az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol.

Hogyan főzzük?

Ugyanúgy kell elkészíteni, mint a fehér rizst, azonban mivel a barna rizsszemek keményebbek, tovább kell főzni. Ha délben akarjuk elkészíteni, akkor reggel áztassuk be nyugodtan. Majd mikor nekiállunk a főzésnek, folyóvíz alatt mossuk át. 2,5-szeres vízben tegyük fel főni a tűzre, majd amikor forr a vize, tegyük bele a rizst. Így a főzési időt 5-10 perccel csökkenthetjük.

TEAM BLADE SPORT