A méz egy kiváló csemege, azonban jó tulajdonságai ezen felül számtalanok. Ez az egyik legrégibb természetes gyógyhatású készítmény, mely gyógyításnak külön neve is van: apiterápia. A méz nagyrészt glükózból és fruktózból áll, azonban még így is bőven akad benne számtalan hasznos összetevő és ásványi anyag, úgy mint: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin.
TERMÉSZETES ANTIBIOTIKUM
Baktériumölő hatását már egészen a háborúk óta ismerik, ahol előszeretettel használták a sebek fertőtlenítésére. Ezt a hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Mikor a méz vízzel érintkezik, akkor hidrogén-peroxid szabadul fel, ami az elhalt szöveteket és baktériumokat feloldja, valamint ezen felül savas pH-ja sem kedvez a baktériumoknak.
A fertőtlenítő hatásán kívül a méz rendkívül jótékony hatást gyakorol az izmokra, főleg a szívizomra, csökkenti a vérnyomást, tisztítja a vért, és serkenti a vérkeringést. Egy kanálnyi mézzel a stresszt is oldhatjuk, hiszen beindítja a szervezet szerotonin hormon termelését. Eredményesen használható továbbá az orrmelléküreg, és a torok gyulladásainál, laboratóriumi kísérletek során bebizonyosult hogy időközönként még az antibiotikumnál is hatékonyabb.
CSAK CSÍNJÁN!
A méz nagyrészt szőlőcukrot és gyümölcscukrot tartalmaz, így ennek köszönhetően hamar felszívódik, ezáltal kímélve a hasnyálmirigyet és a májat. Azonban ebből fakadóan az energiatartalma is rendkívül magas. Mindennapos használat esetén a szakemberek mindössze egy kiskanálnyi mennyiség elfogyasztását javasolják. Cukorbetegek részére pedig, habár rosszullétük esetén a szájpadlásukra kell kenni egy kevés mézet, mindennapi használata ugyanígy nem javasolt mint a cukor fogyasztása.
TEAM BLADE SPORT