Hírek, Események

PALEOLIT ALAPOK

Body Building Bolt
2017.07.08 12:41
PALEOLIT ALAPOK

A napjainkban egyre népszerűbb paleolit táplálkozás egy remek választás lehet azoknak, akik tisztán és tudatosan szeretnének táplálkozni. Lássuk, mi az alapvető koncepciója ennek az életmódnak.

A paleolit életmód alapvetően a vadászó-gyűjtögető ősember táplálkozását hivatott követni. A megfigyelések és tapasztalatok szerint ez segítséget jelenthet a fogásban, valamint részt vesz a betegségek megelőzésében, és segítséget nyújt kezelésükben is. A diéta követésével megelőzhetőek, vagy akár gyógyíthatóak is a szív-és érrendszeri betegségek, az autoimmun betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség.

A diéta egyik fő alappillére, hogy kiiktatja a glutén tartalmú gabonákat, valamint a hüvelyeseket és a tejtermékeket is. Ezek az élelmiszerek ugyanis csak a paleolit kor után jelentek meg, mikor a mezőgazdaság megjelent. Ezekhez azonban az elmélet szerint az emberi szervezet nem tudott alkalmazkodni. A lektineket tartalmazó gabonák és hüvelyesek károsíthatják a bélbolyhok működését, ami gyulladásokhoz és autoimmun reakciókhoz vezethet. A laktóz, valamint a tejben található kazein fehérje is hasonló problémákat válthat ki.

Sajnos napjainkban a feldolgozott élelmiszerek, a finomított liszt, a cukor, édesítőszerek, energiaitalok, és fehérjepótlók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ezek fogyasztása azonban egyáltalán nem ajánlott, hiszen rengeteg adalékot, és káros összetevőt tartalmaznak.

A paleolit táplálkozás a teljes és valódi élelmiszereket részesíti előnyben. Így  tehát ebbe az étrendbe a zöldségek, friss gyümölcsök, a fehérjében gazdag húsok, halak, tenger gyümölcsei, valamint a kókuszolaj, olívaolaj, és az avokádó olaj mind beilleszthetőek.


TEAM BLADE SPORT